Jakob owens 9p Rbu WJ6 Tv Q unsplash

Filmweek 2022

Tijdens de feestdagen waren er op NPO 2 Extra non-stop mooie films te zien. Hieronder een overzicht van die films, inclusief meer info op VPRO Cinema en Film Talks.

 • GIRL 70x100 BELGE PRIX BD
  Film

  Girl (VPRO)

  Lara is een 15-jarig meisje, geboren in een mannelijk lichaam. Nu is ze klaar om alles te riskeren om haar droom na te streven: ballerina worden. Lara's leven wordt gedomineerd door het innemen van hormoonblokkers en vooral ook wachten: wachten op vrouwelijke hormoontherapie en chirurgie die uiteindelijk haar geslacht zal afstemmen op haar vrouwelijke identiteit.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 550x774
  Film

  Le Grand Bain (NTR)

  In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen. Hun trainster Delphine is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De heren zelf zijn van diverse pluimage en hebben ook allemaal zo hun eigen problemen.

  Samen vormen ze echter een hecht team en zijn ze er voor elkaar. Langzamerhand krijgen ze weer het gevoel dat ze er toe doen. Ondanks sceptische reacties van familie en vrienden besluiten ze als team voor Frankrijk uit te komen op het WK Synchroonzwemmen.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • MV5 B Yz Zj Zjk4 YW Yt Zm Q5 ZC00 Mz U2 L Tky Zjct NT Nl YWU2 Nzdj YT Mw Xk Ey Xk Fqc Gde QX Vy MTA4 Nj E0 Nj Ey V1
  Film

  A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (VPRO)

  Een wonderlijke mozaïekvertelling die verschillende verhaallijnen volgt. Centraal staan twee melancholieke, naar liefde snakkende verkopers van feestartikelen. Hoewel ze beiden in een bedroevend depressieve staat verkeren, is hun grote drijfveer dat ze hun klanten vrolijk willen maken. Vanuit hun perspectief maken we een bizarre reis door een fabelachtige wereld, door het verleden, het heden en de toekomst.

  Bekijk de Film Talk met actrice Margot Ros

 • You Were Never Really Here
  Film

  You Were Never Really Here (VPRO)

  Joe, die alleen woont met zijn moeder, is een gekwelde oorlogsveteraan met een duister verleden. Hij krijgt de opdracht de ontvoerde dochter van een politicus op te sporen. Wanneer het redden van het meisje uit een bordeel uiteindelijk misgaat, krijgt hij een storm van geweld en corruptie over zich heen. Maar hij zoekt wraak.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • Noa Johannes presenteert VPRO Cinema Extra C Jane Johannes
  Video

  Film Talks: filmliefhebbers schuiven aan bij Noa om de film te bespreken

  Noa Johannes ging in gesprek met Nederlandstalige filmliefhebbers over spraakmakende films uit de Filmweek 2022. In elke Film Talk schuift een liefhebber aan die één van de films speciaal aanbeveelt.

 • Funan poster
  Film

  Funan (VPRO)

  Animatiefilm. Het tragische verhaal van een jong gezin dat in 1975 uit elkaar wordt gerukt door de troepen van Pol Pot tijdens de brutale inval van de Rode Khmer in Cambodja. Na een dagenlange voettocht komen ze aan in een werkkamp op het platteland waar het 4-jarige zoontje gescheiden wordt van zijn ouders.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 91e2z Jkoy8 L RI
  Film

  The Big Sick (NTR)

  De in Pakistan geboren Kumail heeft een relatie met een Amerikaanse vrouw, Emily. Samen moeten ze de verwachtingen zien te overwinnen van zijn familie en hun 1400 jaar oude tradities. Zijn ouders blijven hem onophoudelijk bestoken met potentiële bruiden voor een gearrangeerd huwelijk. Kumail probeert zich staande te houden tussen de twee totaal verschillende werelden.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 7348 600x0
  Film

  Volver (NTR)

  De kordate huisvrouw Raimunda houdt de onverwachte dood van haar man geheim. Haar zuster Sole verzwijgt op haar beurt voor Raimunda dat hun dode moeder bij haar logeert. Een oude vriendin van de familie, die in een talkshow allerlei familiegeheimen vertelt, maakt het er niet beter op.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 51 Z Rf POMF L
  Film

  I, Daniel Blake (BNNVARA)

  De 59-jarige Daniel Blake verdient zijn brood als timmerman, tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep moet doen op de staat. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • Like Father Like Son poster
  Film

  Like Father, Like Son (VPRO)

  Ryota heeft al zijn bezittingen verdiend met hard werken en hij gelooft dat niets hem kan stoppen met het nastreven van zijn volmaakte leven. Op een dag krijgen hij en zijn vrouw Midori echter een onverwacht telefoontje van het ziekenhuis. Hun zesjarige zoontje Keita is niet hun zoon. Het ziekenhuis heeft hen de verkeerde baby meegegeven. Dit dwingt Ryota om een levensveranderende beslissing te nemen.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • MV5 B Yj Yw Zj Uw O Dgt MD Rh YS00 MD Bl L Tkz Nj At OT Iz Y2 Ri ZD Fj NW Ex Xk Ey Xk Fqc Gde QX Vy OD Iy OT Ey Mz Y V1
  Film

  The Founder (VPRO)

  Het controversiële verhaal achter de oprichting van de fastfoodketen McDonalds. Ray Kroc, een mislukte deur-aan-deurverkoper van milkshakemachines, ontmoet de twee broers Mac en Dick McDonald die een succesvol hamburgerrestaurant runnen in het zuiden van Californië.

  De basis van hun succes: een revolutionair en razendsnel productieproces. De ambitieuze Ray Kroc laat de twee dromen van een enorme franchise: McDonalds. Maar als Kroc aan boord stapt van het bedrijf komen de broers erachter dat Kroc hele andere plannen heeft met de onderneming.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • Image 12529421
  Film

  Cidade de Deus (NTR)

  'Cidade de Deus' is de naam van een beruchte sloppenwijk in Rio de Janeiro, waar de mensen een uitzichtloos bestaan leiden. Om zich staande te houden sluiten veel jongeren zich aan bij geweldadige bendes. Buscapé probeert aan dit leven te ontsnappen door als persfotograaf te werken. Zijn eerste opdracht brengt hem echter juist weer terug in de wijk.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • Fish Tank onesheet USA 1 500x729
  Film

  Fish Tank (VPRO)

  De 15-jarige Mia zit altijd in de problemen. Ze is uitgesloten van school en verbannen door haar vrienden. Op een warme zomerdag brengt haar moeder een mysterieuze vreemdeling mee, genaamd Connor, die belooft om alles te veranderen en liefde in hun levens te brengen.

  Bekijk ook de Film Talk met filmregisseur Danyael Sugawara

 • 470662
  Film

  La Danseuse (VPRO)

  Na de dood van haar vader gaat de 25-jarige Marie-Louise naar New York om haar droom te verwezenlijken: actrice worden. Tijdens een opvoering wordt door toeval de 'Serpentine Dance' geboren, een sierlijke beweging. Het publiek is meteen in de ban en Marie-Louise wordt Loïe Fuller en vertrekt naar Parijs waar ze door onder andere Toulouse Lautrec en de gebroeders Lumière wordt bewonderd.

  De Electric Fairy wordt een icoon en het brandende symbool van een generatie. Maar de haat- liefdeverhouding die Loïe heeft met haar ambitieuze protégée Isadora Duncan eist een grote tol.

  Bekijk de Film Talks met schrijver Arthur Japin over La Danseuse

 • MV5 BMTU3 Nj E2 Njgw N15 B Ml5 Ban Bn Xk Ft Z Tgw ND Yz Mz Ew Mz I V1
  Film

  Loving Vincent (VPRO)

  Een jaar na de dood van de gekwelde kunstschilder Vincent van Gogh krijgt Armand Roulin, zoon van postbode Joseph, van zijn vader Vincents laatste brief, die hij aan diens broer Theo moet bezorgen. Een unieke reis door leven en werk van Van Gogh. De film is de eerste compleet geschilderde speelfilm, waarin alle scènes zich afspelen op bekende plekken uit Van Goghs schilderijen.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • Image 12338037
  Film

  After The Storm (VPRO)

  Ryota, eens een roemrijk en prijswinnend auteur die nu al zijn geld aan gokken verspilt, is vervreemd van zijn knappe ex-vrouw en ouder wordende moeder en heeft een slechte band met zijn zoontje. Maar dan brengt een aanstormende tyfoon het gebroken gezin bij elkaar in het kleine flatje van Ryota's moeder, waardoor hij een nieuwe kans krijgt.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 1122049
  Film

  Proxima (VPRO)

  De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljante en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze - door mannen gedomineerde - ruimtemissie, samen met de chauvinistische Amerikaan Mike en de vredelievende Rus Anton.

  Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Nu ze de aarde gaat verlaten, beseft Sarah dat ze zich er meer mee verbonden voelt dan ooit.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 22417 450x640
  Film

  The Peanut Butter Falcon (KRO-NCRV)

  De 22-jarige Zack heeft het syndroom van Down. Hij wil niets liever dan worstelaar worden en ontvlucht zijn verzorgingstehuis om zijn droom waar te kunnen maken. Al snel ontmoet hij Tyler, een misdadiger op de vlucht, die zijn bondgenoot en coach zal worden. Ze ondernemen samen een reis en weten de aardige verzorgster Eleanor ervan te overtuigen hen te vergezellen.

  Bekijk de Film Talk met acteur Thorn de Vries

 • MV5 B Zj I3 Z Tdm Nj Mt MTI5 My00 M2 Ey L Tg5 Ym It MD Aw ODU4 ZW Yy Yj Fh Xk Ey Xk Fqc Gde QX Vy MTA0 Mj U0 Ng V1
  Film

  Julieta (NTR)

  Julieta woont samen met haar achttienjarige dochter Antía in Madrid. Julieta heeft onlangs haar man verloren en probeert het verlies te verwerken. De verdrietige periode waar moeder en dochter doorheen gaan, zet hun relatie op scherp en drijft hen langzaam uit elkaar. Wanneer Antía, zonder enige uitleg, wegloopt van huis, doet Julieta er alles aan haar dochter te vinden. In haar zoektocht naar Antía ontdekt ze hoe weinig ze van haar eigen dochter weet.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • MV5 B Mj E5 Nzk0 Zm Et OT Nl Zi00 N Tky LWI1 ZW Et MT Nj MDQ0 ND Vh Zj Ay Xk Ey Xk Fqc Gde QX Vy MTA4 Nj E0 Nj Ey V1
  Film

  Tully (NTR)

  Marlo heeft altijd alles onder controle gehad, maar nu het gezin een derde kind heeft wordt het haar allemaal wat te veel. Wanneer Marlo's rijke broer voorstelt om een nanny te betalen om zich 's nachts over het kind te ontfermen, lijkt het een voorstel dat ze onmogelijk kan weigeren.

  De beeldschone Tully blijkt bovendien de beste nachtnanny die elke moeder zich kan wensen. Marlo komt langzaam weer tot leven en er ontstaat een intense band tussen haar en Tully. Het blijkt dat ze toch meer gemeen hebben dan ze in eerste instantie dacht.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • 71 JX Yw SI 5 L AC SY445
  Film

  At Eternity's Gate (VPRO)

  De film richt zich op de periode waarin Van Gogh woonachtig was in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise gedurende de laatste maanden van zijn leven. Hij schilderde er nog een aantal werken en ontwikkelde zijn kleurrijke manier van schilderen. Centraal staat zijn relatie met zijn schilderijen en zijn worsteling met het geloof, met zijn psychische stoornis en met zijn ontwrichtende vriendschap met kunstenaar Paul Gauguin.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • MV5 B Mj Ux MDQ3 Mjcx OV5 B Ml5 Ban Bn Xk Ft Z Tgw NT Mx M Tg0 Nz M V1
  Film
  Vanaf 29 dec

  Poms (VPRO)

  De gepensioneerde Martha trommelt haar buren en vriendinnen op om een cheerleaders-team te vormen. Met oudgedienden Diane Keaton, Jacki Weaver, Pam Grier en Rhea Perlman.

  Donderdag 29 december om 106:30 uur op NPO 2 Extra en daarna hier op NPO Start/Plus

 • 107361
  Film
  Vanaf 27 dec

  Luce (VPRO)

  Tien jaar geleden adopteerden Amy en Peter Edgar hun zoon Luce uit Eritrea. De jonge Luce ontwikkelt zich, ondanks zijn moeilijke kinderjaren, niet alleen als een talentvolle atleet, maar ook als een modelstudent. Dan doet zijn leerkracht een alarmerende ontdekking over Luce en worden Amy en Peter geconfronteerd met het duistere verleden van hun zoon.

  Dinsdag 27 december om 02:05 op NPO 2 Extra en daarna hier op NPO Start/Plus

 • 4024 600x0
  Film

  Happy End (NTR)

  Anne Laurent staat aan het hoofd van een groot bouwbedrijf, dat ze heeft overgenomen van haar dementerende vader. De rijke familie Laurent woont in een groot landhuis in Calais. Als Ève, de 13- jarige dochter van Anne's broer Thomas, bij de familie komt wonen, worden de verkrampte familiebanden blootgelegd. Door de ogen van Ève zien we de hypocrisie en de geheimen van de schijnwereld die de familie voor zichzelf geschapen heeft.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • Threegenerationsposter670
  Film
  Vanaf 30 dec

  Three Generations (BNNVARA)

  Ray, een New Yorkse tiener die worstelt met haar gender- identiteit, en haar alleenstaande moeder Maggie proberen de biologische vader van Ray te vinden om de papieren te tekenen voor Rays geslachtsverandering. Ondertussen heeft Maggie's moeder Molly, een muziekmanager die een lesbische relatie heeft met Francis, het moeilijk met Rays beslissing en het feit dat Maggie het huis waar ze is opgegroeid maar niet kan verlaten.

  Vrijdag 30 december om 18:30 uur op NPO 2 Extra en daarna op NPO Start/Plus

 • 514 Tt Ux9ug L AC
  Film

  Demolition (VPRO)

  Davis is een jonge bankier die worstelt met zichzelf na de tragische dood van zijn vrouw. Ondanks druk van zijn schoonvader om de draad weer op te pakken, brokkelt het leven van Davis verder af. Wat begint als een klachtenbrief aan een automatenbedrijf, resulteert in talloze brieven over en weer waarbij enkele schokkende privéomstandigheden worden onthuld.

  De brieven trekken de aandacht van Karen, vertegenwoordiger van de klantenservice, die een onwaarschijnlijke band weet op te bouwen met Davis. Met hulp van Karen en haar zoon probeert Davis een nieuw leven op te bouwen.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • P10945653 p v8 az
  Film

  Leviathan (VPRO)

  Een moderne vertelling van het Bijbelse verhaal van Job, zich afspelend in het hedendaagse Rusland. Kolia leeft in een kleine stad nabij de Barentszzee, in het noorden van Rusland. Hij heeft zijn eigen autoreparatiebedrijf naast zijn huis en leeft samen met zijn huidige vrouw Lilya en zijn zoon Romka, uit een vorig huwelijk. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer Vadim Sergeyich, burgemeester van de stad, zijn bedrijf, zijn huis en zijn grond van hem wil afnemen.

  Lees meer op VPRO Cinema

 • MV5 B Mz Q1 Mj I5 O Tg1 M15 B Ml5 Ban Bn Xk Ft Z Tgw Mz Iy O Dc4 NDM V1
  Film

  On Chesil Beach (VPRO)

  Een pasgetrouwd stel gaat in 1962 naar de kust van Dorset om het huwelijk te consumeren. Complicerende factor: beiden zijn nog maagd -zonder dat ze het van elkaar weten- en zien nogal op tegen de huwelijksnacht. Schrijver en filosoof Stine Jensen is groot liefhebber van deze film én het boek.

  Bekijk ook de Film Talk met Stine Jensen.

 • MV5 B Mzc1 Nzgw Mzgy M15 B Ml5 Ban Bn Xk Ft Z Tgw Mz Aw Mz Q1 ODE V1
  Film
  Vanaf 31 dec

  Dheepan (NTR)

  Dheepan, een ex-Tamiltijger, ontvlucht Sri Lanka en komt als politiek vluchteling in Frankrijk terecht. In een Parijse voorstad vindt hij werk als conciërge in een appartementencomplex. Om deze buurt te kunnen trotseren en zijn familie te beschermen, ziet hij zich echter genoodzaakt om een beroep te doen op de overlevingstechnieken die hij aangeleerd kreeg in zijn vaderland.

  Zaterdag 31 januari om 00:55 uur op NPO 2 Extra en daarna hier op NPO Start/Plus

 • P11322724 p v8 ab
  Film

  While We're Young (NTR)

  Josh en zijn vrouw Cornelia leiden een zorgeloos droomleven in New York. Josh werkt vol passie aan zijn nieuwe documentaire en Cornelia heeft een succesvolle carrière als filmproducent. Wanneer al hun vrienden aan gezinsuitbreiding beginnen, merken Josh en Cornelia dat ze misschien toch niet meer zo jong zijn als ze zelf denken. Net op dat moment komt een stel hippe twintigers hun leven binnengewandeld.

  Bekijk hier de Film Talk met radiomaker Philo Boss

 • Download

  Wat is NPO 2 Extra?

  Op NPO 2 extra zie je non-stop kunst & cultuur, documentaire, film, muziek, literatuur, theater en dans. NPO 2 extra is te vinden op kanaal 82 én voor iedereen te zien via de app van NPO of online: npo.nl/npo2extra

  Elke donderdag- en zaterdagavond zie je op NPO 2 extra de mooiste arthouse films. In januari zijn dat onder meer titels als Adam, Adaptation, Aus Dem Nichts, Gloria Bell en Synecdoche, New York.