LogoInnovatie

Over ons

Lees hier meer over de rol en werkwijze van NPO Innovatie

De publieke omroep wil op nieuwe manieren publiek bereiken en meer impact genereren. Naast het ontwikkelen van nieuwe formats kijken we naar nieuwe technologie, nieuwe manieren van distributie en nieuwe manieren van het maken van audiovisuele media. We onderzoeken altijd vanuit de eindgebruikers en hoe zij met media omgaan. We doen dat door onze innovatieprojecten aan te pakken met een methode gebaseerd op lean start-up. Dat betekent dat we aannames snel testen samen met de doelgroep. Daarmee willen we valideren of de nieuwe dienst of het nieuwe product zal aanslaan bij een groot publiek en onderzoeken we of het met de beschikbare middelen te realiseren is. De afdeling NPO Innovatie ondersteunt de publieke omroep op verschillende manieren.

Methode

We helpen bij het innoveren via een aangepaste lean start-up methode. We geven cursussen over design thinking technieken, het faciliteren van een design sprint en het valideren van concepten. Daarnaast helpen we bij het uitvoeren van innovatieprojecten door het beschikbaar stellen van tijd en geld en door het inzetten van de juiste interne of externe expertise.

npo_innovatieproces_001.jpeg

Onderzoek

We onderzoeken nieuwe ontwikkelingen, zoals 5G of short form content en doen – vaak in samenwerking met NPO Publieksonderzoek – eigen gebruikersonderzoek naar nieuwe platformen. Ook schrijven we challenges uit die omroepen en externen uitdagen om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn de Eurovision Song Contest Innovation Challenge, de challenge over AI-toepassingen in het productieproces en de voice challenge over de inzet van smart speakers en spraaktechnologie.

Kennis

We helpen bij het opbouwen en het delen van kennis. Zo organiseren we inspirerende kennismiddagen over bijvoorbeeld ‘AI in de mediaketen’ en ‘GenZ’ en over nieuwe platformen, zoals smart speakers, TikTok en Twitch. Welke mogelijkheden biedt dit voor de publieke omroep? Ook de geleerde lessen en resultaten van de innovatieprojecten delen we met elkaar en zijn op deze website terug te vinden bij projecten.

Samenwerken

Om kennis van buiten naar binnen te halen werken we graag samen met onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en start-ups. We betrekken ze bij de uitvoering van innovatieprojecten of we participeren in hun onderzoeksprojecten. De manier waarop we samenwerken met start-ups staat verder beschreven op deze pagina. Rond onze innovatiethema’s zoeken we ook de samenwerking met andere mediaorganisaties en de industrie. Zie je mogelijkheden tot een samenwerking op een van deze gebieden? We horen het graag op innovatie@npo.nl.

Team

Het team van NPO Innovatie is onderdeel van de afdeling Strategie & Innovatie en bestaat op dit moment uit vijf experts:

Smoelen Innovatie.png

Ook interessant
Contact
Innovatieagenda

Innovatieagenda

Elk jaar stelt de publieke omroep een gezamenlijke innovatieagenda samen.  Daarbij kijken we twee tot drie jaar vooruit. Hier vind je de laatste versie van de agenda.

Innovatieagenda
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)