LogoInnovatie

De Jurk interactive

In de interactive Het onzichtbare Rijksmonument onderzees word je meegenomen naar een van de meest spectaculaire archeologische schatkamers die ooit in Nederland is ontdekt. Het Palmhoutwrak, het scheepswrak uit de Gouden eeuw voor de kust van Texel, blijkt een tijdcapsule vol unieke, rijke kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen. In de interactive duik je met duikers naar de diepte en zie je hoe wat nu een bult zand lijkt ooit een rijk en goedbewapend schip was. Laat de zandbult transformeren tot het schip in volle glorie, dwaal erin rond en ontdek de rijke vondsten die de duikers hier gedaan hebben.

Om het Palhoutwrak in onze interactive online tot leven te brengen heeft de NTR een verkennend onderzoek gedaan naar verschillende technieken om dit te realiseren: HKW 3D objecten op immersieve wijze online ontsluiten, en interactief maken?

Het bleek mogelijk om volledig 3D in de browser te gaan en de interactive ‘smooth’ te laten lopen op mobiel. Door de inzet van verschillende render tools lukt het om de interactive niet te zwaar te maken, al kost het nog wel meer data dan gewenst om de interactive helemaal te bekijken.

De mate van immersiviteit is zeer hoog als we kijken naar de lengte waarop de bezoekers gemiddeld op de interactive blijven: 8 minuten. Dat is voor een interactive behoorlijk lang en we zien het dan ook positief in voor 3D online werelden waarin we verhalen kunnen vertellen. Ook de waardering voor de interactive is groot gezien de nominaties en awards die het project gekregen heeft.

Nieuwsgierig? Bekijk 'De jurk en het scheepswrak' hier

NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)