LogoInnovatie

Emoji Outcast

Storytelling via WhatsApp met zoveel mogelijk hybride taal zoals gifjes, emoji en foto's.
Op woensdagavond 16 oktober 2019 zaten in twee WhatsApp-verzendlijsten 200 enthousiaste proefkonijnen klaar. Om 20.00 uur stipt zat emoji-expert Lilian Stolk live achter het toetsenbord om de vraag te beantwoorden: Waarom is er eigenlijk geen wietblad-emoji? 

Eén groep ontving een verhaal-versie die optimaal gebruik maakte van de hybride taal van Whatsapp (foto’s, gifjes, emoji etc), de andere groep ontving hetzelfde verhaal in een iets rechtlijniger variant. Deze splitsing werd gemaakt om het effect van beeldende Whatsapp-taal te meten: zorgt dit ervoor dat mensen meer betrokken raken bij het verhaal? In het verhaal waren een aantal interactie-momenten, waar Lilian de ontvangers om input en reacties vroeg. Ook konden zij op ieder moment zelf vragen insturen.

En nu?
Algemeen gesproken is WhatsApp als platform potentieel superinteressant, en lijkt uit de reacties dat deelnemers ook vaker op deze manier een verhaal zouden willen volgen. De praktische en redactionele uitvoering werkte deze keer echter (nog) niet goed. Ook heeft WhatsApp per december 2019 de regels voor verzendlijsten gewijzigd - een verhaal in deze vorm is nu niet meer mogelijk. 

De VPRO gaat nu onderzoeken welke mogelijkheden vergelijkbare platforms bieden en/of ze een nieuw concept kunnen ontwikkelen binnen de nieuwe regels van WhatsApp. Qua duur en interactie met publiek lijkt het interessant een verhaal over een langere periode te vertellen in plaats van gecondenseerd in één live-moment. 

Meer weten?
Dit experiment was op meerdere gebieden zeer leerzaam en heeft ook nog eens een interessante en onverwachtte wending genomen. Wil je meer weten over dit storytelling experiment op Whatsapp? Lees het hier op de website van VRPO Medialab. 

NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)