LogoInnovatie

Hackshield

De NTR ontwikkelt in samenwerking met Flavour op dit moment een nieuw TV-programmaconcept in aanvulling op de (bestaande) game Hackshield. Hackshield leert kinderen zich spelenderwijs te wapenen tegen cybercriminaliteit. Via een spannend spel leren ze over de gevaren van internet en ontwikkelen ze vaardigheden waarmee ze zich tegen deze gevaren kunnen wapenen. 
De game Hackshield wordt op dit moment door 67.800 kinderen gespeeeld. Je kunt meedoen door je aan te melden als cyberagent.
Een deel van het TV-programmaconcept zal zich afspelen in een virtuele wereld. Deze vorm en techniek sluit naadloos aan bij het thema van Hackshield en bij de tijdsgeest.
Wij vermoeden dat een nieuwe techniek als virtuele XR zeer geschikt zou kunnen zijn om de deelnemers virtuele games te laten spelen in virtuele werelden en ze daadwerkelijk te laten interacteren met virtuele objecten. 
  • De XR techniek is nog nieuw en kennis daarover zal op verschillende vlakken verkend moeten worden.
  • Hoe werkt het?
  • Wat kun je er (al) mee?
  • Wat komt er zoal bij kijken?
  • Welke studio's zijn er?
  • Wat zijn de productiekosten?
  • Wat zijn de (on)mogelijkheden?
Voor de verkenning gaat de NTR onderzoek doen bij verschillende XR studio's en start (ups).
Conclusies
Op basis van onze verkenning naar de mogelijkheden van XR-technologie concluderen we dat een TV-spelshow-concept als Hackshield, waarbij spelers in een grote XR-studio tegen elkaar strijden en interacteren met virtuele objecten, te realiseren is.
Wat nog niet duidelijk is, is in hoeverre de deelnemers aan de spelshow voldoende vrijheid hebben om ook echt spelplezier te ervaren tijdens de opnames. Dit zou door middel van een kleine pilot verkend moeten worden.
Het is ook nog niet duidelijk of de kosten van de opnames van de TV-spelshow met XR-technologie lager zullen uitvallen dan bij de opnames in een speciaal gemaakt decor in een studio.
Dit kan pas duidelijk worden als het hele concept van Hackshield met alle spellen helemaal uitgewerkt is en met de technische partij is vormgegeven: pas dan kun je een goede begroting opstellen. Het traject waarin het concept in zijn geheel zou worden uitgewerkt is tussentijds gestopt omdat de TV-spelshow Hackshield is afgewezen door de NPO. Daarnaast zien we dat bij de meeste opnames met XR-technologie de opnames uitlopen omdat er technisch nog van alles mis kan gaan en er moet technisch nog veel uitgezocht worden omdat het om innovatieve technologie en opnametechnieken gaat. Dat maakt een productie ook duurder.
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)