LogoInnovatie

In het hoofd van

8D Audio
85% van de jongeren geeft aan één of meer leeftijdsgenoten te kennen die last heeft van mentale problemen. Eén op de drie vindt het moeilijk met diegenen over hun psychische klachten te praten. Soms heb je wel een idee van wat die klachten inhouden, maar soms is het ook erg lastig te begrijpen. Hoe kun je je nou zo goed mogelijk inleven?

Om zo dicht mogelijk bij inleven te komen, maakt HUMAN voor 3FM de podcast 'In het hoofd van....' Hierin willen we middels een 8D audio-ervaring in het hoofd van een jong persoon met een mentaal probleem duiken. Met 8D audio kun je tinnitus van de ander ervaren, voelen hoe heftig prikkels binnenkomen als je een depressie hebt of word je meegenomen in alle angsten die bij een angststoornis komen kijken.

Hoofdvraag van ons onderzoek is: In hoeverre draag 8D bij aan een betere inleving van de ander? We onderzoeken dit met twee testgroepen: een groep luistert de podcast mét 8D audio, de ander zonder.

We kunnen stellen dat onze aannames kloppen: 8D-audio kan bij non-fictiepodcasts bijdragen aan meer sympathie voor het verhaal, een groter inlevingsvermogen voor de hoofdpersonages en meer emotioneel geraakt voelen.

In het hoofd van iemand met mentale uitdagingen kruipen als luisteraar kan een intense ervaring zijn, en dat is precies onze bedoeling. Het randje opzoeken van ongemak. Gelukkig ervaart het merendeel van onze luisteraars dit als positief. "Het maakt het alleen maar levendiger. "Ik hou ervan dat ik meer in het verhaal op kan gaan hierdoor," zegt een van de testpersonen uit het onderzoek. Een ander: "Prettige manier, geeft echt de ervaring hoe zo'n persoon zich moet hebben gevoeld." Een klein deel van de testers is niet positief over 8D. "Het geeft mij een ongemakkelijk gevoel. Het is absoluut meer een immersive ervaring, maar ik vind dat persoonlijk niet zo fijn."

In 2024 komen er 6 nieuwe 8D-afleveringen van ‘In het hoofd van’.

Benieuwd? Hier vind je de podcasts.
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)