
De Laatste Oranje
Luister

Over deze podcast
In 'De Laatste Oranje' gaan presentator Patrick Lodiers, verslaggever Filemon Wesselink en monarchie kenner Mike Spaans, op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat als Nederland afscheid neemt van het koningshuis.
Categorie
Cultuur
Afleveringen
- Nieuw
ma 16 juni
#9 - De onverwachte opvolger
Willem-Alexander stamt af van Willem van Oranje, maar niet in een rechte mannelijke lijn. Patrick en Mike pluizen de stamboom van het koningshuis uit en stuiten op een opvallende breuk in de erfopvolging. Na de dood van Willem III belandt de titel Prins van Oranje bij een verre achterneef: Johan Willem Friso. Filemon spreekt met historicus Ronald de Graaf over deze vergeten prins, die verwikkeld raakte in een slepend conflict over de erfenis met uiteindelijk een tragisch einde.
ma 9 juni
#8 - Nieuwe staatsvorm gezocht
Bij het afschaffen van de monarchie doemt meteen een nieuwe vraag op: wat voor staatsvorm krijgt Nederland dan? Patrick en Mike verkennen de verschillende alternatieven. Filemon spreekt met Duitslandkenner Marja Verburg over de staatsvorm van onze oosterburen. Krijgen wij straks ook een ceremoniele bondspresident?
ma 2 juni
#7 - Wat doet Wim-Lex?
Wat doet de koning eigenlijk nog? In de afgelopen jaren heeft ons staatshoofd flink wat macht moeten inleveren. Patrick en Mike verdiepen zich in de formele en ceremoniële functies die daar nu nog van over zijn. Filemon spreekt bij Paleis Noordeinde met journalist Jan Hoedeman over hoe Willem-Alexander zelf naar zijn rol kijkt en welke inbreng zijn moeder Beatrix nog heeft.
ma 26 mei
#6 - Gered door de grondwet
1848: het jaar waarin de koning zijn macht verloor. Terwijl in heel Europa revoluties uitbreken, besluit Willem II plots dat Nederland een nieuwe grondwet nodig heeft. Patrick en Mike duiken in het verhaal achter die onverwachte ommezwaai. Filemon spreekt met biograaf Remieg Aerts over de man die dit alles in gang zette: Johan Rudolph Thorbecke. Hoe wist hij de koning te overtuigen om zijn eigen macht in te perken?
ma 19 mei
#5 - Iedereen kan koning worden
Het koningshuis afschaffen — hoe werkt dat eigenlijk? Patrick en Mike onderzoeken op welke manieren Nederland afscheid zou kunnen nemen van de monarchie. Filemon bezoekt de binnenstad van Amsterdam, en spreekt daar met Floris Müller, voorzitter van Republiek. Die organisatie zet zich al jaren in voor de afschaffing van het koningshuis en de invoering van een parlementaire republiek.
ma 12 mei
#4 - De Oranje-loze tijdperken
Nederland zonder Oranjes aan de macht? Dat klinkt radicaal, maar het is niet nieuw. Patrick en Mike duiken in de geschiedenis en ontdekken dat ons land al eerder periodes kende zónder een Oranje aan het roer: de stadhouderloze tijdperken. Filemon bezoekt samen met historicus Diederik Smit de Eerste Kamer — de plek die ooit de verblijfplaats van de stadhouder was.
ma 5 mei
#3 - Het Vluchtplan
Wat als de Oranjes plotseling moeten vluchten? Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrok de Koninklijke Familie halsoverkop naar Engeland. Patrick en Mike duiken in het vluchtplan van toen. Filemon spreekt met veiligheidsexpert Rico Briedjal over de vraag: wat gebeurt er als de Oranjes nú opeens weg moeten?
ma 28 april
#1 - Nederland en de Oranjes
Wat gebeurt er met Nederland als de monarchie wordt afgeschaft? En wat betekent dat voor de Oranjes? Het zijn vragen die weinig worden gesteld, terwijl het sentiment rond de monarchie langzaam lijkt te kantelen en de rol van de koning steeds kleiner wordt. Patrick, Mike en Filemon gaan in De Laatste Oranje op zoek naar antwoorden en dat blijkt ingewikkelder dan het lijkt.
ma 28 april
#2 - De Eerste Oranje
Al sinds 1813 levert de Oranje-familie het staatshoofd van Nederland. Maar hoe is die familie aan de macht gekomen, uitgerekend in een periode waarin er vooral monarchieën verdwenen. Patrick en Mike vertellen het verhaal van Willem I, de eerste Oranje-koning. Filemon bezoekt met Willem I-biograaf Jeroen Koch de Nieuwe Kerk in Amsterdam om meer te weten te komen over deze 'Koning Koopman'.
di 22 april
De Laatste Oranje, vanaf 28 april te horen bij NPO Luister
Wat als we een president krijgen in plaats van een Koning of koningin. Wat betekent het voor Nederland als we na honderden jaren afscheid nemen van de monarchie?