
Nooit meer slapen
Luister

Over deze podcast
Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.
Categorie
Radio gemist
Afleveringen
- Nieuw
vandaag
Jacqueline Oskamp (schrijver en muziekjournalist)
Jacqueline Oskamp is schrijver en muziekjournalist. Ze studeerde politicologie en kwam terecht in de muziekjournalistiek, met publicaties in onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Ze werkte als muziekprogrammeur bij ‘Huis aan de Werf’ en regisseerde de documentaire ‘Op zoek naar een vergeten toepassing’ over componist Dick Raaijmakers. Tien jaar lang was ze actief op de redactie van de Boeddhistische Omroep, waar haar interesse in zen, kunst en maatschappij samenkwam. De afgelopen vijftien jaar richtte ze zich op het schrijven van boeken als ‘Radicaal gewoon’ en ‘Een behoorlijk kabaal’, waarin ze haar ervaringen uit de muzikale journalistiek verwerkt. Nu komt Oskamp met ‘Groots is de Liefde’, een biografie van componist Louis Andriessen. Ze kreeg hiervoor toegang tot zijn privé-archief, sprak met mensen uit zijn omgeving en woonde belangrijke uitvoeringen van zijn werk bij. Eva Koreman gaat met Jacqueline Oskamp in gesprek.
- Nieuw
gisteren
Yvonne Kroonenberg (schrijver en psycholoog)
Yvonne Kroonenberg is schrijver en psycholoog. In de jaren tachtig begon ze met het schrijven van columns voor bladen als ‘Playboy’ en ‘Margriet’, waarin ze openhartig en met humor schreef over de liefde, het ongemak en alles daartussen. Met boeken als ‘Alles went behalve een vent’ groeide ze uit tot een toonaangevende stem in de literaire non-fictie over relaties en familiebanden. In haar vorige boek ‘Leven voor gevorderden’, richtte ze zich op ouder worden, met haar kenmerkende mix van scherpte, humor en ontregeling. In Kroonenbergs nieuwste boek ‘Wormen en aarde. De volkstuin’, vertelt ze over de zomers in haar tuin, waar ze de volkstuin, al hun bezoekers en de aarde leert kennen. Femke van der Laan gaat met Yvonne Kroonenberg in gesprek.
- Nieuw
do 12 juni
Geert Lageveen (acteur, regisseur en schrijver)
Geert Lageveen is acteur, regisseur en schrijver. Sinds 2000 is hij verbonden aan Orkater, waar hij voorstellingen als ‘De Gliphoeve’, ‘Lost in the Greenhouse’ en ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ regisseerde. De laatste twee horen bij zijn Friesland-trilogie, waarin hij verschillende kanten van de Friese geschiedenis en cultuur laat zien. Voor 'De terugkeer van Hans en Grietje' ontving hij, samen met Leopold Witte, een Musical Award en in 2001 werd hij bekroond met de Arlecchino voor zijn rol in 'Onder Mannen'. Nu komt Lageveen met ‘De revolutie van de Rinsema’s, het laatste deel van zijn Friesland-trilogie. In deze poëtische muziektheatervoorstelling over twee dorpsgenoten uit de Friese veengebieden rond 1920 lopen fantasie en werkelijkheid naadloos door elkaar. De voorstelling is te zien op een openluchtlocatie bij de zandafgraving in Nij Beets. Femke van der Laan gaat met Geert Lageveen in gesprek.
- Nieuw
wo 11 juni
Paul Nederveen (DJ)
Paul Nederveen, ook bekend als St. Paul, is dj. Al achttien jaar host hij elke week de ‘Pop-O-Matic’ in TivoliVredenburg, onder het motto: Different Styles, Different People, One Love. St. Paul gelooft niet in genres, mooie liedjes is het enige dat hem interesseert. Verder draait hij op ‘Pieces of Tomorrow’, wat hij zelf omschrijft als klassiek met een biertje, en op ‘Into the great wide open’, waar hij op het ‘Sportveld’ als dj en presentator staat. St. Paul is jaarlijks te zien op Best Kept Secret, dat dit jaar op 13, 14 en 15 juni plaatsvindt. Hiervoor mag hij de drie dagen ‘The Floor’, ook wel het hart van het festival genoemd, ombouwen tot zijn eigen ideale samenleving. Hier nodigt hij zijn favoriete dj’s, muzikanten en kleurrijke persoonlijkheden uit voor een set zonder regels.
- Nieuw
di 10 juni
Tessa Leuwsha (schrijver en documentairemaker)
Tessa Leuwsha is schrijver en documentairemaker. Ze debuteerde met het boek 'De Parbo-blues', waarna titels volgden als 'Solo, een liefde', over ambitie en verlangen naar een beter leven in koloniaal Suriname, en 'De wilde vaart', waarin Leuwsha met haar man een bootreis maakt over de Surinaamse rivieren en ze de veerkracht van haar geboorteland onderzoekt. Ook maakte ze de documentaire 'Moeder Suriname', die ze baseerde op haar eigen grootmoeder. Nu komt Leuwsha met het boek ‘Boni’, het verhaal van de Surinaamse held Boni. Ze raakte als tiener gefascineerd door de vrijheidsstrijder over wie zij las in het boek ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom. In ‘Boni’ reist ze hem na, van de moerassen van Suriname tot de archieven en verhalen in Ghana, en brengt ze hem weer tot leven komen met feiten en verhalen. Atze de Vrieze gaat met Tessa Leuwsha in gesprek.
za 7 juni
Guida Joseph (illustrator en schrijver)
Guida Joseph is illustrator en schrijver. Ze studeerde aan de Rietveld Academie en maakte jarenlang illustraties voor kinderboeken. In 2020 verscheen ‘De rode draad’, over het kampsyndroom van haar vader. Voor dat boek ontving ze de Holocaust Literatuur Prijs. Nu komt Joseph met het boek 'Enkele reis Sobibor’, over de briefkaarten die haar grootmoeder schreef tijdens de oorlog. Ze werd in 1943 gedeporteerd en ging op zoek naar haar zoon, de vader van Joseph. De kaarten die zij schreef, gooide zij uit de trein naar haar familie om te beschrijven wat zij zag, voelde en dacht. Vanaf 6 juni is in het Kunstkabinet van het Joods Museum een presentatie te zien van haar werk ‘Drie generaties – drie stemmen’. Hierin beschouwt en bewerkt Joseph de oorlogservaringen van haar Joodse vader en grootmoeder, en hoe die doorwerken in haar eigen leven. De presentatie bevat onder andere werk uit ‘De rode draad’ en ‘Enkele reis Sobibor’. Atze de Vrieze gaat met Guida Joseph in gesprek.
vr 6 juni
Marleen Scholten (actrice)
Marleen Scholten is actrice. Ze is mede-oprichter van het collectief Wunderbaum, waarmee ze sinds 2001 ruim vijfenveertig voorstellingen maakte. In 2016 verhuisde ze naar Italië, waar ze nieuwe voorstellingen maakte en samenwerkte met lokale gezelschappen. Haar voorstelling ‘La codista’ (2022) ging in première in Milaan, was te zien op het Holland Festival en werd bekroond met de Antonio Conti-prijs. Nu speelt ze in 'Bulk', dat in première zal gaan op het ‘O’ festival. De voorstelling is een muzikale reis door de wereld van transport en handel, en laat zien hoe ons consumptiegedrag soms ver gaat in zijn radicaliteit en absurditeit. Femke van der Laan gaat met Marleen Scholten in gesprek.
do 5 juni
Jan Brokken (schrijver)
Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen, waaronder Chinees, Italiaans en Russisch. Vier van zijn boeken werden verfilmd. Hij werd bekend om zijn persoonlijke en indringende manier van geschiedenis vertellen. Zijn boek ‘I giusti’ (‘De rechtvaardigen’) werd in Italië uitgeroepen tot beste non-fictieboek van 2021. The Guardian noemde ‘The Just’ een ‘monumentaal werk’ en The New York Times prees ‘Jungle Rudy’ als een meesterwerk van verhalende non-fictie. In 2023 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn indrukwekkende oeuvre. Nu komt Brokken met ‘De weemoed van de reiziger’, waarin hij reizen en kunst verweeft in veertien verhalen over kunstenaars en hun zoektocht. Een ode aan weemoed, schoonheid en de kracht van verbeelding. Femke van der Laan gaat met Jan Brokken in gesprek.
wo 4 juni
Chris Zegers (acteur, presentator en zanger)
Chris Zegers is acteur, presentator en zanger. Hij werd bekend door zijn rollen in series als ‘All Stars’, ‘Van God Los’ en ‘Onderweg naar Morgen’. Sinds 2001 presenteert hij reisprogramma’s, waaronder ‘3 op Reis’, waarmee hij zijn liefde voor reizen deelt met het publiek. Ook was hij te zien in films als ‘Alles is Familie’, ‘De Hel van ’63’ en ‘Liever Verliefd’, en speelde hij in de Amerikaanse film ‘Shaka Zulu’. Daarnaast maakte hij met het Noord Nederlands Orkest theatertours met muziek van Pink Floyd en The Beatles. Nu komt Zegers met het boek 'Geluksvogel', over zijn leven tot nu toe, waarin hij elke kans greep. Sommige kansen waren succesvol, andere niet. Het belangrijkste, vindt hij, was het avontuur dat hij eruit haalde. Femke van der Laan gaat met Chris Zegers in gesprek.
di 3 juni
Hef (rapper)
Juilliard Frans, beter bekend als Hef, is rapper. De Rotterdamse rapper brak in 2009 door met zijn debuutalbum ‘Hefvermogen’, dat inmiddels een klassieker is in de Nederlandse hiphop. Hierop staan hits als ‘Op een missie’, ‘Feunen’ en ‘Get money’. Zijn laidback, rauwe stijl levert hem al jaren respect op, zowel van critici als van de straat. Hef is nog altijd een grote naam in de nederhop. Zijn tiende album ‘Bloed Is Dikker Dan Water’ werd een succes, en zijn jubileumshow speelde hij in een volledig uitverkocht Ahoy. Daarnaast was hij te zien in de film ‘Straatcoaches vs Aliens’ en maakt hij de podcast 'Rookworst'. Op 7 juni slaat Hef de handen ineen met het Residentie Orkest voor een unieke Symphonic Junction, waarbij hiphop en klassieke muziek samenkomen. De luisteraar is te gast in een avond met orkestrale uitvoeringen van zijn grootste hits.
za 31 mei
Maurits de Bruijn (schrijver en redacteur)
Maurits de Bruijn is schrijver en redacteur. Hij werkt voor kunsttijdschrift 'Mister Motley' en schreef onder meer de roman ‘Man maakt stuk’, die op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs stond. Ook publiceerde hij het non-fictieboek ‘Ook mijn Holocaust’. Samen met Randy Vermeulen maakte hij de podcast ‘En niemand bleef onaangeraakt’, over de aidscrisis, en hoe het stigma daarvan nog altijd doorwerkt in generaties queer personen. Afgelopen jaar was hij actief in het publieke debat, met opiniestukken en speeches over Israël en Palestina. Zo sprak hij op benefietavonden en tijdens de dodenherdenking bij het Homomonument in Amsterdam. Zijn nieuwe boek ‘Geweten’ gaat hierover en is een verdiepend en veelkantig verhaal, over de genocide in het Midden-Oosten. Lotje IJzermans gaat met Maurits de Bruijn in gesprek.
vr 30 mei
Floor Milikowski (journalist en sociaal geograaf)
Floor Milikowski is journalist en sociaal geograaf. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en publiceert regelmatig in NRC, FD en de Volkskrant. Ze schreef de boeken 'Van wie is de stad' en 'Wij zijn de stad'. Voor het eerste boek deed Milikowski zeven jaar onderzoek naar de verandering die Amsterdam doormaakte. Voor het tweede boek keek zij naar de onzichtbare veerkracht in buitenwijken en hoe die het kloppend hart van de stad kunnen zijn. Ook kwam zij met 'Een klein land met verre uithoeken’, een boek over ongelijke kansen in een veranderend Nederland. Nu is er ‘Contouren van een nieuw land’, waarin zij het spoor van pioniers en vooruitgangsdenkers volgt. Hierin biedt ze een optimistisch perspectief op het Nederland van morgen. Femke van der Laan gaat met Floor Milikowski in gesprek.