Terug naar Best Bites

Kan je alles leren eten?

  • Artikel
  • 10 sep 2025
  • 3 minuten leestijd

De een rilt van koriander, de ander van spruitjes. Eén ding is zeker: over smaak valt niet te twisten. Hoe komt het dat je eten wel of niet lust? En...kan je alles leren eten, als je het vaak genoeg probeert?

Smaakpapillen op je tong

Sommige mensen vinden tomaten niet lekker, anderen rillen van spruitjes. Eén ding is zeker: over smaak valt niet te twisten. Hoe werkt smaak eigenlijk?

Smaakstoffen uit je eten komen in je mond terecht. Die hechten zich aan de receptoren in de smaakpapillen op je tong, die op hun beurt seintjes sturen naar je hersenen. En voilà: je proeft iets.

Je tong kan vijf basissmaken onderscheiden. Dat zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Umami werd ontdekt in Japan. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat umami een basissmaak is die onze tong herkent. Het wordt ook wel omschreven als ‘hartig’.

Smaken verschillen

Toch is hoe jij een smaak ervaart méér dan de vijf basissmaken. Zo vindt niet iedereen hetzelfde lekker. Denk maar aan koriander; voor de één smaakt dat naar zeep, voor de ander heerlijk citrusachtig. Hoe komt dat?

Wat je lekker vindt is deels biologisch bepaald. Genen maken de ene persoon gevoeliger voor bepaalde smaken, dan de ander. Zo is smaakbeleving dus voor iedere persoon anders.

Of eten voor jou lekker is wordt niet alleen door je genen bepaald. Ook hormonen, leeftijd en eerdere ervaringen spelen een rol bij wat je ervaart als vies of lekker. 

Aangeboren smaak 

Is het je opgevallen dat wel erg veel mensen kokhalzen van spruitjes, maar gek zijn op koekjes en chocolade? Dat kan.

Smaak is namelijk ook voor een deel aangeboren. Ons oerinstinct zorgt ervoor dat we bittere smaken liever vermijden, omdat een bittere smaak een signaal was dat eten giftig kon zijn. Bittere groenten vinden we daarom vaak niet lekker, zelfs als we nog kind zijn. 

Kan je iets leren eten? 

Smaak is dus voor een deel aangeboren. Je genen maken je daarnaast ook gevoeliger voor de ene smaak, dan voor de andere. Toch is smaak óók deels aangeleerd. Mag je als kind iedere avond bijvoorbeeld je groente laten staan? Dan is de kans groot dat je groente niet lekker vindt, omdat je niet gewend bent aan de smaak.

Dat betekent óók dat als je iets vaker proeft, je dat vanzelf gaat lusten. Je kunt dus alles leren eten; ook dingen die je niet lekker vindt. Als je het maar blijft eten. Je zult wat voor jou vies smaakt niet meteen lekker gaan vinden, maar herhaling werkt wél. Kortom: je kunt iets leren eten. Alles!

Dus, koriander weer proberen dan maar? 
  • Weetje
  • Deel