Waarom je avocado altijd te hard of te zacht is
- Artikel
- 18 okt 2022
- 3 minuten leestijd
Van ontbijt, lunch tot diner, de avocado is here to stay. Deze veelzijdige vrucht is niet weg te denken uit de supermarkt. Toch zijn ze vaak te hard of te zacht. Want is de avocado die je koopt ready to eat, of toch niet? De Keuringsdienst zocht het uit.
Import
Avocado’s zijn ontzettend populair. Gemiddeld eten we er in Nederland zo’n 2,2 kilo per persoon per jaar van. Maar waar komen deze avocado’s eigenlijk vandaan? Waar de avocado bij de lokale groenteboer vandaan komt, hangt af van het seizoen. In de zomer en herfst worden ze voornamelijk geïmporteerd uit Afrika en Zuid-Amerika. In de winter- en voorjaarsperiode liggen er vooral Israëlische avocado’s in de schappen. Maar hoe weet je of de avocado, verscheept uit één van deze verre oorden, rijp is bij aankoop?
Ready to eat Het is de fanatieke
avocado-eter vast niet ontgaan: vaak is de avocado
die je
in de
supermarkt koopt nog keihard.
Frustratie
alom, want je wil er natuurlijk direct van genieten. Maar tegen die frustratie hebben de importeurs gelukkig iets bedacht: het
ready
to eat-label.
Met dit label haal je volgens de bedenkers de perfecte eetrijpe avocado in
huis. Of toch niet? Zelfs avocado’s met dit label kunnen nog keihard zijn bij aankoop. De
supermarkt, en dus niet de import- of exporteur, bepaalt de rijpheid
van de vrucht. En juist die schakel in het proces heeft liever dat de vruchtgroente nog twee dagen rijpt in de supermarkt. Een vrucht die nog niet rijp is, kan langer in de schappen blijven liggen. En dat is fijn, want de kans dat de avocado binnen die tijd verkocht wordt, is groter. Nog groter is de kans is dus dat je jouw, volgens
het label, eetrijpe avocado nog een dag of twee
moet laten liggen om te kunnen eten. Speurwerk Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans op
de aankoop van een eetrijpe avocado te vergroten. Als eerste de schil. Hoe donkerder de schil, des te rijper het
vruchtvlees. De grasgroene schil ziet er misschien
wel vrolijk uit ,maar deze kun
je beter in de schappen laten liggen als je 'm tijdens de lunch wil eten. Daarnaast kun je ook voelen. Als je voorzichtig drukt in de onderkant van de
avocado, dan voel je of direct of deze keihard of zacht is. Een rijpe avocado moet een
combinatie van zacht en stevig zijn. Tot slot is het steeltje
aan de bovenkant van belang. Dit
steeltje kun je verwijderen, waardoor een
kuiltje zichtbaar wordt. Is dit
kuiltje groen? Dan heb je een avocado te pakken die nog niet rijp is en nog een
paar dagen nodig heeft. Is het kuiltje bruin? Dan is de avocado overrijp en is
de kans groot dat je een bruine binnenkant aantreft. Je bent dus op zoek naar
een lichtgeel kuiltje, dan weet je dat een perfecte avocado in handen hebt.