Waarom kun je met de ene olijfolie wél en de ander niet bakken?

- Artikel
- 01 jul 2022
- 3 minuten leestijd
Je kunt naast boter ook gebruikmaken van olijfolie om te bakken. Op het eerste gezicht lijken alle soorten olijfolie hiervoor geschikt, omdat het zo lekker vloeibaar is. Maar schijn bedriegt. De ene olijfolie blijkt heel gezond en bij de ander komen er giftige stoffen vrij. Hoe dit precies zit zochten wij voor je uit!
Hoe ontstaat olijfolie?
Olijfolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees en de pitten van de olijven die groeien aan de olijfboom. Maar liefst 90% van de olijven wordt gebruikt om olie van te maken en elke boom is ongeveer goed voor 1 tot 2 liter. Na het persen van de olijven ontstaat er een olijfpasta waarna de olie wordt losgemaakt door middel van een kneedtechniek. Vervolgens gaat het in een centrifuge om het water te scheiden en daarna heb je olijfolie!
Geschikt of ongeschikt
Of de olie geschikt is om mee te bakken hangt af van de vervolgstappen. Zo heb je de geraffineerde olijfolie. Bij deze olie worden alle onzuiverheden uit de olie gehaald door middel van verhitting en vervolgens afkoeling, een speciaal proces in de fabriek. Hierbij gaat een deel van de smaak verloren, maar dankzij dit proces is deze olie uitermate geschikt om mee te koken. Dit is, als het goed is, dan ook de olijfolie die je in de pan aantreft. De olijfolie waar je niet mee zou moeten bakken en braden is de extra vierge olijfolie. Deze olie kenmerkt zich doordat er niets verhit is en er geen andere middelen zijn gebruikt. Extra vierge staat dan ook voor ‘Extra maagdelijk’, dit betekent dat het volledig onbewerkte olijfolie is. Dit is de beste kwaliteit olijfolie met de meeste smaak en ook juist degene die je niet moet gebruiken. Doordat het volledig onbewerkt is kan deze olie niet goed tegen hoge temperaturen. Dan komen er namelijk schadelijke, kankerverwekkende stoffen (PAK’s) vrij. Stoffen die bij geraffineerde olijfolie door het verhittings- en afkoelingsproces in de fabriek eruit zijn gehaald. Als de extra vierge olijfolie zelfs voor een langere tijd wordt verhit worden er meer PAK’s gevormd. Daarom is extra vierge olijfolie enkel geschikt om koud te gebruiken in de salade of bijvoorbeeld tapenade, waar het overigens volkomen veilig te gebruiken is. Twijfel je? Kijk dan even op de verpakking. Als het goed is staat daar een tekst als ‘Alleen voor koude toepassingen’. Dan weet je het zeker.
Gezond
Wist je dat olijfolie erg gezond is? Het komt zelfs voor in de Schijf van 5. Dit komt omdat er namelijk veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E in zit. Veel voedzamer dan bak- en braadboter. Dus als je wil bakken en braden is geraffineerde olijfolie de betere optie voor je gezondheid!