Over deze maker
Anouk Burgman (1997) is geboren in Utrecht. Ze is afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Haar afstudeerrichting: audiovisueel, datajournalistiek & Arabische cultuur. Anouk grootste hobby’s zijn schrijven, koken (al dan niet in combinatie met eten) en Homo sapiens bespieden vanaf het terras.
Van deze maker

Tom (25) werd er onvruchtbaar door, maar begint weer met anabolen
In Nederland gebruiken honderdduizenden mannen anabolen om vaker te kunnen trainen en sneller progressie te zien (Mulier Instituut 2023). Maar hier hoor je nauwelijks over. In de vierde aflevering van onze serie Het Goddelijke Lichaam S2 delen Nick* en Tom (25) wel hun verhaal.

‘Ik at één kilo groente per dag’: Yvonne en Gwen hadden de eetstoornis orthorexia
Bij Yvonne (29) en Gwen (27) sloeg hun fitte levensstijl door in dwangmatig ‘gezond’ eten en fanatiek sporten. Dit wordt ook wel orthorexia genoemd. Deze niet officieel erkende eetstoornis lijkt vaak op een gezonde levensstijl. Maar schijn bedriegt.

Rick (26) en Shandor (25) hadden last van bigorexia: een obsessie met spiergroei
Brede schouders, een sixpack en kanonnen van spierballen: zo omschrijven veel mannen hun droomlichaam. Bij Rick (26) en Shandor (25) sloeg het keiharde trainen voor zo’n lijf door in bigorexia: een obsessie met sporten en spiergroei.

Vacature: wie wordt onze nieuwe camjo?
Raak jij direct enthousiast bij het zien van series van Brandpunt+? En heb je ruime ervaring met het draaien en monteren van dynamische, onderscheidende, verdiepende en impactvolle verhalen? Dan is een plek als Camjo bij Brandpunt+ van KRO-NCRV misschien iets voor jou!

Dierenactivist Daphne (25) saboteert jagers: “Het doel is om hun moordfeestjes te verzieken”
Brandstichting bij slachthuizen, bezettingen van restaurants met foie gras op het menu en dode biggen neerleggen om een statement te maken: dierenactivisten lijken de laatste jaren steeds actiever te worden.

YouTuber Kleine John (20): “Eerst lachten mensen mij uit, omdat ik weinig volgers had”
In onze serie Bijna beroemd volgen we vier jongeren die op het punt staan door te breken. Waar je naartoe wilt is nooit los te zien van waar je vandaan komt. Welke rol spelen het verleden en familie van deze ambitieuze jongeren in het verlangen naar roem?

Hoe deal je als realityster met vooroordelen? Lesley (25) uit EOTB: "Mensen denken dat ik dom ben"
Het is de guilty pleasure van (bijna) iedereen: reality-tv. Denk aan van die ordinaire, luidruchtige deelnemers met opgespoten lippen, tatoeages, brede armen, jonge mensen die seks hebben op tv, dom zijn en geld verdienen als influencer – iedereen kent deze vooroordelen wel.

Van stripper tot gigolo: onze nieuwe serie Candy Boys start vandaag
In Candy Boys volgen we mannen die geld verdienen als vrouwelijk lustobject. Is het werkelijk een geile droombaan waarin ze bakken met geld verdienen of is het keihard werken in een kleine afzetmarkt met overheids belemmeringen, illegale praktijken en taboes?

"De kermisopleiding volg je bij je ouders"
De kermis is een goede leerschool: van jongs af aan help je je ouders mee en leer je de fijne kneepjes van het kermisvak. Maar daar blijft het niet bij. Kinderen van de kermis moeten ook gewoon naar school. Nou ja, gewoon: ze zijn aangewezen op rijdende scholen en internaten.

Bradley (24): “Mijn vrienden weten niet dat ik een zwerver ben”
Als je dakloos bent, dan is dat vast je eigen schuld of heb je daar zelf voor gekozen en zit je de hele dag aan de halve liters bier. Of toch niet? Begin 2020 waren in Nederland naar schatting 8.500 dakloze jongeren, Bradley (24) is één van hen.

Dochter van Quote 500-miljonair: 'Ik heb er een hekel aan als mensen denken dat ik alles krijg'
Stel: je vader staat in de Quote 500. Komt alles je dan aanwaaien in het leven? Word je geboren met een gouden lepel in je mond en groei je op in riante villa's? Of sta je juist onder hele grote druk om óók rijk en succesvol te worden?

Cosmetisch artsen: 1 op 3 jongeren doet inspiratie op via (sociale) media
Eén op de drie artsen geeft aan dat (sociale) media een grote inspiratiebron zijn voor de meeste hun cliënten tussen de 18 en 35 jaar. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG).

Plus-size model Joann (22) en activist Bappie (30) verzetten zich tegen het slankheidsideaal
Wie een maatje meer heeft, wordt maatschappelijk achtergesteld. Dat vinden bewegingen die zich bezighouden met body positivity en fat liberation. Plus-size model Joann van den Herik (22) en online activist Bappie Kortram (30) vechten tegen het label ‘dik’.

Privédetectives Dennis en Erik schaduwen kinderen in opdracht van hun ouders
In Hollywoodfilms spelen ze weleens de hoofdrol, maar in Nederland hoor je er vrij weinig over: privédetectives. Alleen maar zenuwslopende undercover-acties of urenlang in de bosjes liggen zonder iets vrij goed vast te leggen?

Shirley geeft iemands gezicht weer terug
Een werkbank vol met silicone neuzen, oren en ogen met soms nog een stukje wenkbrauw. Zo ziet de werkplek van aangezichtsprotheticus Shirley Bouman eruit. Ze maakt protheses voor mensen die vaak door oncologisch redenen een deel van hun gezicht zijn kwijtgeraakt.

Corona in Nigeria: “Hongerlijden of malaria is dodelijker”
We bellen met Lynn van Beek (33) van Artsen zonder Grenzen over hoe Nigeria omgaat met de coronacrisis. Ze is project coördinator in dit dichtstbevolkte land van Afrika waar de besmettingen in een rap tempo stijgen. Hoe kijkt Nigeria naar de crisis en hoe pakken ze het aan?

Influencer Mayra Louise “I don’t always practice what I preach”
In de serie Mijn Quarantaine gaat Des Balentien, motivational speaker en artiest, met BN’ers in gesprek over hoe ze deze tijd binnenshuis beleven. Voor deze aflevering spraken we met influencer en voormalig plus-sizemodel Mayra Louise de Wilde.

3FM-DJ Angelique Houtveen: “Ik zat lang tegen een depressie aan”
In de serie Mijn Quarantaine gaat Des Balentien, motivational speaker en artiest, met BN’ers in gesprek over hoe ze deze tijd binnenshuis beleven. Voor deze aflevering spraken we 3FM-DJ Angelique Houtveen (34) over grenzen aangeven, situaties accepteren en zen zijn.

Comedian Anuar: “Lachen is een keuze, ook in deze tijd”
In de serie Mijn Quarantaine gaat Des Balentien, motivational speaker en artiest, met BN’ers in gesprek over hoe ze de tijd in quarantaine beleven, welke hersenspinsels ze nu hebben en welke lessen ze halen uit deze tijd. In de eerste aflevering stand-up comedian Anuar (42).

Psycholoog Dorianne: “Het doet pijn om patiënten in de GGZ constant te wijzen op lange wachtlijsten”
Dorianne Hoek (26) wil dat naar de psycholoog gaan hetzelfde wordt als kapper gaan of de fysio bezoeken. Daarom richtte ze de Psycholoog To Go op: geen wachtlijsten en binnen 24 uur een afspraak gemaakt.

“Voor veel eenzame jongeren is een sport of school hun enige houvast”
Eenzaamheid gaat nog te vaak over ouderen, vindt Nadï van de Watering (25). Want: maar liefst 46% van de jongeren voelt zich vaak of soms eenzaam. De chronisch zieke Nadï deelde vorig jaar haar verhaal over eenzaamheid op Twitter en kreeg een stroomvloed aan hulp.

Minister van Gehandicaptenzaken: "Mensen met een beperking voelen zich nu nog eenzamer"
Wat is de oplossing voor deze eenzaamheid? En hoe gaan mensen in een rolstoel straks in de anderhalvemetersamenleving bewegen? We spraken Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken, die o.a. regelde om gebarentolk Irma Sluis naast Mark Rutte op de persconferenties te krijgen.

Taalexpert: “Rutte is de framekoning tijdens de coronacrisis”
Kuchscherm, raamvisite en intelligente lockdown: deze 'coronawoorden' staan in de lijst van taal- en framingsexpert Sarah Gagestein met de bijbehorende framing. Ze vertelt ons wat het effect is van framing van woorden als ‘kwetsbare ouderen’ én haar favoriete coronawoord.

Deze app helpt lokale ondernemers de coronacrisis door
De nieuwe app van Maarten Coumans zorgt ervoor dat marktlieden hun centen blijven verdienen tijdens de coronacrisis. Met Local Heroes kun je namelijk online boodschappen bestellen bij de marktkramen. “We helpen de lokale bakker en groenteman hiermee de 21ste eeuw in.”

“Veel mensen fantaseren over een andere geaardheid of verkrachting”
Wat is jouw seksfantasie? Dit is wat theatermaker en schrijver Lucas De Man en zijn team vroegen aan 300 mensen voor het project ‘Yes Please’. Het resulteerde in het grootste onderzoek naar erotische fantasieën in de vaderlandse geschiedenis van Nederland en Vlaanderen.

Afscheidsfotografen hebben het drukker dan ooit
1,5 meter uit elkaar zitten, geen troostende arm om je heen en maar dertig mensen mogen erbij zijn: een uitvaart is tijdens de coronacrisis droeviger dan het al kon zijn. Gwendolyn Pieters is afscheidsfotograaf en probeert mensen steun te bieden met haar beeld.

Door de coronacrisis geeft Joris online les aan eenzame ouderen
Student Joris van Dijk (22) geeft namens stichting Oud Geleerd Jong Gedaan colleges aan eenzame ouderen. Normaal gebeurt dit in verpleeghuizen, maar vanwege de coronamaatregelen vinden de colleges nu online plaats. "We moeten waken dat ouderen niet mentaal eenzaam worden.”

Cosmetisch arts Thanya neemt operaties over van de spoedeisende hulp
Thanya Tha-In is chirurg en cosmetisch arts en moest de deuren van haar kliniek sluiten vanwege de coronamaatregelen. Toch zit ze niet stil: ze neemt kleine chirurgische ingrepen over van de spoedeisende hulp en de huisarts. En: Thanya betaalt dit volledig uit eigen zak.

Bodypainter (v): ''Bodypainten is niet seksistisch!''
Bodypainter Anne-Claire Fleer had nooit gedacht dat haar vak zoveel impact zou hebben op het leven van de vrouwen die een sessie bij haar ondergaan. ''Het kan zoveel kracht geven, dat vrouwen dan bijvoorbeeld iets inzien en dan bij hun man durven weg te gaan.''

Jezidische Wahhab strijdt voor eerlijke berechting van IS-strijders
Wahhab Hassoo (24) is afkomstig uit de Irakese Jezidi-gemeenschap, een etnische minderheidsgroepering in het Midden-Oosten. In 2014 werd een groot deel van zijn familie vermoord door IS. Met Yazidi Legal Network verzamelt hij nu bewijsmateriaal om IS-strijders te berechten.

Dit is waarom je over je eigen dood moet nadenken
''Van praten over seks word je niet zwanger en van praten over de dood ga je niet dood''. Uitvaartondernemer Anneloes wil de dood meer bespreekbaar maken. Ze heeft een uitvaart pop-up waar ze wil laten zien dat het veel persoonlijker en duurzamer kan.

Deze feminist zoekt uit wat mannelijkheid betekent
Jens van Tricht is een feminist die zich met zijn organisatie Emancipator richt op de vraag wat mannelijkheid vandaag de dag betekent. Jens heeft een missie: hij wil mannen laten inzien dat als vrouwen emanciperen mannen daar ook aan kunnen meedoen.

"Ik maak één miljoen euro omzet per jaar"
Deniz Üresin, ook wel bekend als de lachgaskoning, verpatst lachgas in de straten van Amsterdam. Dat kwam hem in de zomer van 2019 duur te staan, sinds er een verbod geldt in bepaalde gebieden in de stad: dwangsommen van maar liefst één miljoen euro in totaal.

De Nieuwe Sint wil dat ook jij je innerlijke Sint ontdekt
Patrick Mathurin is eigenaar van zijn eigen boksschool en is personal trainer. Maar rond midden november komt zijn mijter uit de kast en transformeert hij in De Nieuwe Sint. We filmden hem voor de nieuwe aflevering van Marthes Vlammende Vraag.

“België kan wat leren van Nederland wat betreft de zwarte pietendiscussie”
‘Artivist’ Laura Nsengiyumva verlangde als kind naar een inclusief Sinterklaasfeest. Laura (Rwandese roots, maar geboren en getogen in België) speelt in december in België een vrouwelijke versie van Sinterklaas: Queen Nikkolah.

Danny (22) verloor beide benen bij een poging tot zelfdoding, nu traint hij voor de Paralympics
Danny (22) deed vier jaar geleden een zelfdodingspoging waarbij hij zijn benen verloor. Nu is hij keihard aan het trainen voor de Paralympics in Parijs in 2024, waar hij als hardloper aan wil deelnemen. Voor Marts Vlammende Vraag vertelt Danny zijn verhaal.

"De veestapel halveren? Echt niet!"
Boeren zijn woedend over de maatregelen die worden genomen om stikstofuitstoot te voorkomen, maar andere burgers maken zich weer vreselijke zorgen over de natuur. Voor deze meetup vroegen we boswachter Arjan en boerin Ingrid met elkaar in gesprek te gaan om te zien of we voorbij de woede en tot een gesprek konden komen.

Rapper Latifah: “Ik wil niet dat mijn kind besmet wordt met het gedrag uit de Bijlmer”
Voor veel buitenstaanders is het beeld van een achterstandswijk een van armoede, treitervloggers, drugs en liquidaties. Daar wil Des Balentien verandering in brengen. In onze nieuwe serie Mijn Wijk vertelt ze het verhaal van achterstandswijken van binnenuit.

“Hoe vaker ik buitengesloten word, hoe afhankelijker ik me voel”
Voor mensen met een rolstoel zijn veel plekken in Nederland moeilijk toegankelijk. 75 procent van de restaurants in Nederland heeft zelfs geen toilet voor mensen met een beperking. In deze Meet-up spreken we Kees-Jan en Ed, die ieder op hun eigen manier strijden voor bewustwording en meer toegankelijkheid.

"Rutte denkt dat we nog tot 2050 kunnen uitstoten"
In de nieuwe Meet-up spreken we met activist Harriët Bergman (27) van Code Rood en Marjan Minnesma (53), directeur van Stichting Urgenda. Zij maken zich beiden hard tegen onze planeetopwarming, maar gebruiken niet dezelfde methoden. Is er een ‘beste’ manier om het probleem op de kaart te zetten?

De Amazone brandt. Wat levert het social media-activisme bij het nieuws op?
De Amazone brandt en onze tijdlijnen stromen vol met berichten van mensen die IETS willen doen. Wat is dat IETS uiteindelijk geworden? En wat levert dat op? Dat vroegen we twee verse social media-activisten en enkele van de grootste natuur-NGO's in Nederland.

Anouk ging naar een abortuskliniek. Een bekende app wist daarvan en verkocht die informatie
Grote appmakers, zoals ParkMobile en Telegraaf Media Groep, houden gedetailleerd het gaan en staan bij van mogelijk honderdduizenden gebruikers. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek instelt. “Dit moet stoppen.”

“Ik was IT’er maar ben nu een duurzame vluchteling, mét compost-wc”
Niels is een hardwerkende IT’er. Tot hij een natuurdocumentaire kijkt die zijn wereld op z’n kop zet. “Ik had een soort klimaatvirus te pakken.” Hij ‘vlucht’ van Nederland naar Duitsland, omdat hij compleet duurzaam wil wonen. Raakt hij daar zijn ‘klimaatvirus’ kwijt?

Doe mee: vertel ons je ervaringen met liefde, seks en seksuele voorlichting
Wat vond jij van de seksuele voorlichting op school? Leerde jij daar hoe je seks leuk maakt voor beiden, of bleef het bij informatie over hoe je zwanger wordt? En wil je er op camera over praten? Wij zijn erg benieuwd naar jouw kennis en mening voor ons nieuwe project: Kutvoorlichting.

Een Tikkie van je dealer: drugs bestellen op internet wordt steeds makkelijker
Veel populaire designerdrugs, bijvoorbeeld 4-FMA, zijn in Nederland gewoon legaal. De meeste banken willen de handel echter niet in de boeken hebben, wat online verkoop bemoeilijkt. Maar nu hebben dealers een oplossing: Tikkie.

Eline investeert het Shell-geld van haar vader in duurzame projecten
Een flink pakket met onder andere aandelen van Shell, ter waarde van een appartement in de Randstad, krijgen op je achttiende. Geen verkeerd cadeau. Lekker verpatsen die handel en tien jaar op vakantie naar Australië, zou je zeggen.

“Onze dochter stort haar hart uit bij robot Phi”
Niek (75) en Didi van Exel (75) zijn de ouders van verstandelijk beperkte Lydia, bij wie sociale robot Phi twee weken mocht logeren. Lydia is gek op Phi. "Ze is verliefd." Dat doet haar ouders goed: "Wij moeten loslaten en dat kan met Phi. Dat geeft me troost.”

“Mijn vriend en ik wonen met onze dochter op dertig vierkante meter”
Kristien (36), Matt (38) en hun zeven maanden oude dochter Ayla zijn op zoek naar een eigen stekkie voor langere tijd. Echt vlotten wilde het lange tijd niet. Ayla is daardoor sinds haar geboorte al drie keer verhuisd. Kristien: “Dit is absoluut niet hoe ik me het begin van mijn gezin had voorgesteld.”

Hoe kopjes koffie de afstand tussen vluchteling en arbeidsmarkt verkleinden
Een vluchteling helpen, hoe doet je dat? Joost wilde het weten en besluit een kopje koffie te drinken met een groep nieuwkomers. Het betekende het begin van Refugee Start Force. Dat platform heeft inmiddels meer dan 38 duizend leden, op basis van één simpele oplossing: netwerken.

Hoe groot is de vaderlandse plastic soep? Deze vrouwen zoeken het uit
Driftig struinen ze door het riet dat de Maas omringt. Jetske heeft haar handen vol: een Fanta-fles uit 2010, een bakje van afhaal-Chinees, plastic bolletjes en wat lege zakjes snoep. Jara, bewapend met pen en kladblok, noteert alles. De missie van de vrouwen: de omvang van de plastic soep in Nederlandse rivieren in kaart brengen, vóór het te laat is.