Gwen van der Zwan

Over deze maker

Gwen van der Zwan is een Nederlandse schrijver, onderzoeksjournalist, producent, fotograaf en performer. Als journalist werkt ze onder andere voor VICE, The Next Web, Brandpunt+ en Human. Eind 2021 verschijnt haar fictiedebuut bij uitgeverij Pluim. Daarnaast richtte ze samen met een aantal skateboarders FOEF op, een skateboardplatform met een focus op vrouwen en de LGBTQ-community.

Van deze maker

​​Imke (29) schrijft brieven met een gevangene

Waarom is dit hot onder jongeren? Door gevangenisseries en altruïsme. “Mensen vragen me vaak of ik bang ben. Maar het is echt niet eng."

Waarom we nog steeds niet massaal aan de insectenburgers zitten – en hoe het wel gaat lukken

Die burgers bij de Jumbo waren niet te vreten, zegt professor Arnold van Huis, dé autoriteit op het gebied van entomofagie. Je weet wel: het consumeren van insecten als voedsel.

De beste kermiskunst van Nederland wordt al veertig jaar door één airbrush-artiest gemaakt

“Ik heb maar twee vingers aan de hand waarmee ik werk, maar talent is belangrijker dan vingers.”

We lieten Rebekka (BIJ1) en Roos (Libertaire Partij) de degens kruisen

We zochten met de twee jonge vrouwen naar common grounds. Er volgde een fel debat waar sprake was van een boel wederzijds onbegrip. “Mag ik even reageren ondertussen? Want als je zoveel aan het woord bent, hebben we niet genoeg tijd voor alle stellingen."

Wat gaan mensen die dakloos zijn stemmen op 17 maart?

We stelden deze vraag aan vier Nederlanders zonder dak boven hun hoofd. “Ik ga dit jaar niet stemmen. Want het is precies goed zoals het is.”

De 'pedopartij' is terug. We vroegen 5 pedofielen wat ze daarvan vinden

We zochten vijf pedofielen op. “Door de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit denken mensen dat alle pedofielen kwaadaardig zijn.”

Rakim werd in Afrika geronseld en seksueel uitgebuit in een kelder in Amsterdam

Vanwege de per 1 augustus 2019 aangepaste verblijfsregeling mensenhandel hebben dit soort in Nederland uitgebuite jongens geen recht meer op een verblijfsvergunning en zorg.

Lisa werd seksueel uitgebuit in het Red Light District in Leeuwarden

Dat er veel prostitutie-controles werden uitgevoerd door maatschappelijk werkers en politieagenten maakte voor Lisa geen verschil.

Registratieplicht voor prostituees: is dat wel een goed idee?

Sekswerker J vindt van niet. Volgens haar is de aankomende Wet Regulering Sekswerk, die ze liever “Wet Repressie Sekswerk” noemt, foute boel. Want is die wet niet meer gericht op het bestrijden van prostitutie zelf dan op het bestrijden van dwang en geweld?

In de Bijlmer waarschuwen Hebreeuwse Israëlieten ons iedere zaterdag voor de aankomende Derde Wereldoorlog

Sinds 2011 staat er bij journalist Gwen om de hoek in Amsterdam-Zuidoost iedere zaterdag een groep complotdenkers te verkondigen dat het einde van de wereld in zicht is. “We waarschuwen mensen al jaren voor het coronavirus. Nu komen ze bij ons huilen.”