Hanin Ballan

Over deze maker

Hanin Ballan (1996) studeerde media en journalistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Nu werkt ze bij de online redactie van NRC. Eerder deed ze werkervaring op bij de Volkskrant en regionale dagbladen zoals het Haarlems Dagblad. Hanin maakt, indien nodig, gebruik van haar Syrische achtergrond om verhalen te vertellen die anders niet aan het licht zouden komen. Ook bekommert ze zich om nepnieuws: ze spendeert haar zondagmiddag achter haar laptop om mensen hiervoor te waarschuwen.

Van deze maker

Hayaan (23) merkte dat het label ‘autisme’ hem alleen maar tegenhield – dus liet hij het los

Journalist Hanin spreekt haar broertje Hayaan, die op zijn veertiende de diagnose autisme kreeg; een label dat hem jarenlang bleef achtervolgen. Nu laat hij dat gaan. “Hiervóór voelde het alsof ik gedoemd was een eenzaam leven te leiden. Nu voel ik mij bevrijd.” 

Deze Syrische Nederlanders stemmen voor het eerst in hun leven: “Dit is hetgeen waar wij lang op hebben gewacht”

Stemrecht mislopen omdat de IND een administratieve achterstand oploopt of stemmen terwijl je eigen ouders in stilte toekijken: duizenden jonge Syriërs mogen op 17 maart voor het eerst in hun leven stemmen.

Deze hiphopster wees eerder elk interview in Nederland af – tot nu dan

De laatste track van de in Amsterdam wonende hiphopproducent Bu Kolthoum (29) telde binnen twee weken meer dan een miljoen views, en hij speelde Lowlands plat. Tijd om kennis te maken. "Ik ben niet de stem van kwetsbare volkeren."

“Ik voel mij net Superman: overdag normaal, achter mijn scherm een activist”

Sinds 2015 vecht IraQueer als eerste en enige organisatie die opkomt voor de rechten van de lhbtqi-gemeenschap in Irak en met gevaar voor eigen leven tegen de grootste misopvattingen van de Iraakse overheid en media.