De lekkerste chips maak je net zoals chef Robert Kranenborg gewoon zelf. Lees hier hoe je die krokante krakers maakt.
Chips in geklaarde boter
Robert Kranenborg frituurt de chips in boter, geklaarde
boter. Dit maak je zelf door ongezouten boter au bain-marie op een laag vuur te
smelten. Doe dit zo’n 40 minuten zonder te roeren. Op die manier scheiden de
eiwit- en vastedeeltjes zich van de boter. Na 40 minuten schep je het bovenste
laagje voorzichtig weg met een schuimspaan of lepel. Schenk hierna de heldere
goudgele vloeistof in een pannetje zonder de vaste deeltjes onderin. De
goudgele vloeistof is je geklaarde boter.
Ingrediënten
- Pannetje geklaarde boter
- 100 g Agria aardappel
- Zout
Bereiding
-
Verhit de geklaarde boter in een pannetje tot 135°C. Schil
ondertussen de aardappelen en snijd ze daarna met een mandoline ongeveer 3 mm
dik.
-
Doe de schijfjes in de pan en frituur ze tot het vocht er
zo goed als uit is. Zet ook alvast de oven aan op 52°C. Als de schijfjes mooi
goudgeel gekleurd zijn en de olie niet meer zo bruist, mogen ze na ongeveer zes
minuten uit de pan. Laat ze vervolgens goed uitlekken op een laag keukenpapier
en bestrooi ze van grote hoogte met zout.
-
Nu mogen ze de oven in. Laat de schijfjes vier uur drogen
bij 52°C. Hierna zijn ze helemaal droog en veranderd in krokante chips.