De Keuringsdienst Food Specials
- 3 minuten leestijd
Speciaal voor de FOOD-themaweken heeft de Keuringsdienst extra smakelijke afleveringen gemaakt. Uiteraard rondom het thema FOOD!
Liefhebbers van de Keuringsdienst van Waarde kunnen hun hart ophalen. Dit seizoen wordt met maar liefst vier gangen verlengd. Allemaal rondom het thema FOOD. Vier onderwerpen om je vingers bij af te likken, dus!
19 mei: Vlees
De helft van al het vlees dat we in Nederland eten komt van het varken. En vaak komt dat varken uit steeds groter groeiende boerenbedrijven. Ligt de toekomst van het varkensvlees in een hyper-efficiënte megastal die goedkoop vlees kan produceren, of moeten we dat varken kleinschaliger gaan vetmesten en er misschien ook minder van gaan eten? Hoe gaan we dat varkentje wassen in de toekomst? De Keuringsdienst op zoek naar het varken van de toekomst.
26 mei: Insecten
Al jaren wordt er over gerept als dé belofte voor de toekomst. Insecten. We moeten met zijn allen aan de meelworm en sprinkhaan willen we in de toekomst genoeg te eten hebben. Toch zijn er nog maar weinig insecten in het supermarktschap te vinden, en vind je ze dan zijn ze vaak wegstopt in een ondefinieerbare groenteschijf. Is het een kwestie van wennen en gaan we echt met zijn allen aan de insect, of is het een hype die snel weer aan ons voorbij gaat? De Keuringsdienst over wormen, larven en krekels als voedsel.
2 juni: Vis
Hebben we in de toekomst nog wel vissers nodig? Steeds meer vis in de winkels komt niet uit de wilde zee maar uit een afgesloten kwekerij. Willen we meer vis produceren, dan zullen we meer moeten gaan kweken. Op land of in afgesloten netten in zee. Maar het probleem is dat veel kweekvis nog grootgebracht wordt met wilde vis uit zee. Hoe zet je een vis op een vegetarisch dieet?
9 juni: Groenten
We zijn in Nederland kampioen tomaten telen. Best gek, want tomaten groeien liever in een warmer klimaat. Daarom bootsen we dat warme weer na in kassen waar we de natuur zoveel mogelijk in de hand houden. Ze groeien op namaakgrond, gevoed met kunstmest en sinds kort ook onder het licht van paarse ledlampen. Ligt de toekomst van onze groenten eigenlijk nog wel op de ouderwetse akker, of moeten we de natuur meer en meer gaan nabootsen in afgesloten systemen? De Keuringsdienst over de toekomst van de tuinbouw.
NPO 3 FOOD
Nog meer honger? Kijk op npo3.nl/FOOD
De Keuringsdienst van Waarde: FOOD specials, elke donderdag van 19 mei t/m 9 juni op NPO 3