Microbioloog Raymond heeft de bacteriën, schimmels en parasieten die we op de markt vonden in het lab uitvoerig onderzocht.
Op de markt zie, ruik en proef je allerlei dingen door elkaar. Er staan viskraampjes met rauwe vis, kaasboeren met schimmelkazen en bakkers met vers brood. Maar welke bacteriën en schimmels bevinden zich op de achtergebleven voedselresten? Microbioloog Raymond zoekt uit welke ziektes zich in het afval bevinden.
Emma’s schimmel ananas
Emma heeft haar record van de vorige aflevering overtroffen met een ATP-score van 14.000. De ananas kan jou dan ook goed ziek maken. De bacterie bacillus cereus is een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken met symptomen als: diarree, braken, buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Mucor circinelloïdes is een schimmel die vaak wordt aangetroffen in de aarde en in mest. De schimmel zorgt regelmatig voor infecties bij koeien, varkens en vogels. Voor de mens is de schimmel minder gevaarlijk, daar zorgt hij slechts zelden voor huidinfecties. Wel wordt de mucor circinelloïdes gezien als een opkomende ziekteverwekker, omdat hij zelf in staat is schimmeldraden aan te maken. De ananas van Emma was druk bewoond en daarom zijn er ook heel wat schimmels gevonden waar weinig over bekend is. Extra eng om dat te likken dus!
Max’s yoghurtbakje
De lage score van Max’s yoghurtbakje bewijst wederom dat dingen die er vies uitzien, niet per se echt vies hoeven te zijn. Met een score van 6064 op de ATP meter, verliest Max van Emma’s schimmel ananas. Na grondig lab onderzoek blijkt dan ook dat de meeste schimmels op het bakje van Max helemaal niet schadelijk zijn. In de samples van Max is het streptococcus bacterie gevonden. Deze bacterie is veel te vinden in gefermenteerde melkproducten en jawel… yoghurt! De bacterie wordt door ons ingezet om de lactose in melk om te zetten in melkzuur. Dit is dé bacterie die van melk yoghurt maakt. De mens gebruikt nog veel meer bacteriën en schimmels om eten te produceren en smaken aan te passen. Deze schimmels zijn onschadelijk en maken ons eten zelfs lekkerder. Een andere schimmel die ons helpt is de guilliermondii-schimmel, en ook deze is gevonden in het bakje van Max. Deze schimmel is vooral te vinden in fruit, maar ook in producten die op smaak zijn gebracht met fruit. Het kan zijn dat er vruchtenyoghurt in het bakje van Max zat, of er zat simpelweg gewoon ander fruit in de vuilniszak waar Max het bakje uit heeft gehaald. Guilliermondii scheidt stoffen uit die schadelijk zijn voor andere schimmels. Hierdoor gaat guilliermondii het bederven van voedsel juist tegen. Wie weet gebruiken we deze schimmel in de toekomst wel tegen het bederven van voedsel!
Foto: 43trevenque via Wikipedia
Kun je op de Albert Cuyp markt van de grond eten?
Ondanks dat de voorwerpen van Emma en Max goed beschimmeld waren, zijn er niet alleen slechte schimmels gevonden op hun afval. De meeste bacteriën op de voorwerpen zijn ontstaan door het verouderen van het eten of de aanraking met andere beschimmelde producten. Maar de voorwerpen van Emma en Max slagen absoluut niet voor de hygiënecode.