Koningskrab met geprakte Opperdoeser ronde en Hollandaisesaus
- 2 minuten leestijd
Chefkok: Onno Kokmeijer van tweesterren restaurant Ciel Blue in Amsterdam. Uitvoering: Gerard Ekdom.
INGREDIËNTENKoningskrab
2 koningskrabpoten
400 ml visbouillon
Roomboter
Zout en peper
Opperdoeser ronde
6 Opperdoeser ronde aardappels
Scheut olijfolie
Zeekraal
Zout en peper
Hollandaise saus
2 sjalotten
500 ml champagne
100 ml witte wijnazijn
200 ml amontillado sherry
1 laurierblaadje
5 peperkorrels
5 eidooiers
Roomboter
Krokante aardappelspaghetti
1 grote bonk
Extra benodigdheden
Spaghettisnijder (spirelli), frituurpan, fijnpapier, keukenpapier of een filterzakje.
BEREIDING
Koningskrab
Zaag de koningskrab in stukken van circa 12 cm.
Breng de visbouillon met de roomboter aan de kook.
Voeg de koningskrab toe, zet de pan van het vuur en laat circa 13 minuten garen.
Haal de poten uit het vocht, haal het krablvees uit de poten, pluk en verwijder de baleinen.
Breng de krab op smaak met zout en peper.
Opperdoeser ronde
Breng de aardappels in een pan met water en zout aan de kook.
Laat iets afkoelen en pel het vel eraf terwijl ze nog lauwwarm zijn en prak ze daarna.
Breng de geprakte aardappel op smaak met olijfolie, zout en peper.
Verdeel voor het serveren de aardappels op het bord en steek de zeekraal erin.
Hollandaise saus
Pel de sjalot, halveer en snijd in halve ringen.
Smelt de roomboter in een pan op zacht vuur.
Giet het bovendrijvende vet af.
Je hebt nu geklaarde boter.
Splits de eieren en doe de eidooiers in een mengkom.
Giet het vocht van het vet.
Kneus de peperkorrels.
Maak een castric (=sausbasis) van de champagne, witte wijnazijn, sherry, laurierblad en de gekneusde peperkorrels en laat tot 300 ml inkoken.
Zeef de castric door fijnpapier.
Meng de castric met de eidooiers in een mengkom en klop au bain-marie tot 70C.
Voeg langzaam de geklaarde boter toe en klop tot een luchtige saus.
Krokante aardappelspaghetti
Maak de bonk schoon en snijd met behulp van de spirelli spaghetti van de aardappel.
Verhit de frituurpan tot 140C.
Was de aardappelspaghetti en dep droog.
Frituur een sliert aardappel goudbruin en krokant.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Breng op smaak met zout.
Opmaak
Zet een steker van 10 cm in het midden van het bord.
Doe er een laagje geprakte aardappel in.
Verdeel het geplukte krabvlees er luchtig op.
Verwijder de ring en giet een beetje saus erover.
Dek af met de gefrituurde aardappel.