Zelf kroepoek maken is minder ingewikkeld dan je denkt, mits je er even de tijd voor neemt. De Keuringsdienst kreeg van de Indonesische chef Lonny twee lekkere kroepoekrecepten.
Een kroepoek van garnaal en een
kroepoek van knoflook. Eet smakelijk!
Krupuk Udang Sidoarjo (garnaal)
Ingrediënten
- 250gr Tapiocameel
- 250gr Garnalen
- 3 teentjes fijn gemalen knoflook
- 1 eetlepel water
- Zout naar smaak
- Bananenblad of zilverfolie
Bereiding
-
Pel de garnalen en maal ze in een keukenmachine fijn. Meng
vervolgens alle ingrediënten tot een glad deeg en maak hier een lange rol van.
Verpak deze in bananenblad of in aluminiumfolie en laat dit in een rijststomer
ongeveer 2 uur stomen.
- Laat de rol afkoelen en verwijder het bananenblad of
aluminiumfolie. Snijd het deeg in dunne plakjes en laat deze plakjes in de oven
drogen (70 graden). Het drogen in de oven duurt 10 tot 12 uur. Hierna is de
kroepoek klaar om te frituren.

Krupuk Bawang (knoflook)
Ingrediënten
- 5 sjalotjes
- 7 teentjes knoflook
- 2 takjes selderieblad
- 150gr bloem
- 50gr tapiocameel
- 75ml kokosmelk
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- Plantaardige olie
Bereiding:
-
Pel de sjalotjes en de knoflook en maal deze fijn in een
keukenmachine. Meng dit in een kom met het tapiocameel, het ei en het zout. Hak
vervolgens het selderieblad fijn en voeg dit samen met de kokosmelk toe aan het
mengsel. Kneed dit tot een glad deeg en maak hier een lange dunne rol
van.
-
Snijd hierna het deeg in dunne plakjes. Bestrooi ieder
plakje met wat bloem en rol het met een deegroller plat. Verhit de olie in een
rok en frituur de plakjes goudbruin.