Liep het water jou al in de mond tijdens de aflevering? Niet getreurd! Lees hier het recept voor een fraisier: een Franse aardbeientaart.
Niet de simpelste taart om te maken, maar na een uurtje uitsloven in de keuken dan heb je ook wat.
Ingrediënten:
Voor de cake
· 5 eieren, gesplitst
· 150 gr kristalsuiker,
apart te verwerken
· 150 gr bloem, gezeefd
· 75 gr boter, gesmolten
· snufje zout
Voor de siroop
· 120 gr kristalsuiker
· 200 ml water
· 1/2 vanillestokje, in de
lengte gesplitst
Voor de vulling
· 500 ml melk
· 1/2 vanillestokje, in de
lengte gesplitst
· 1 tot 2 eidooiers
· 100 gr kristalsuiker
· 40 gr maizena
· 150 ml slagroom, gekoeld
· 1 eetlepel suiker
(optioneel)
· 450 gr aardbeien,
gehalveerd
· 350-400 gr aardbeien, in
blokjes
Instructies
Cake:
1. Verwarm de oven voor op
180°C. Vet een cakevorm van 24 cm doorsnee in en bestuif met bloem.
2. Mix 5 eidooiers met 100
gr suiker in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met zacht kokend
water, zorg ervoor dat de kom niet het water raakt. Klop met een garde tot het
mengsel lauw is. Haal de kom van het vuur en mix tot het helemaal is afgekoeld.
3. Klop in een andere kom,
met schone kloppers, de eiwitten met een snufje zout tot je zachte pieken hebt.
Mix dan de resterende 50 gr suiker erdoor tot de eiwitten helemaal stijf zijn.
4. Schep voorzichtig bloem
en gesmolten boter door het afgekoelde eidooiermengsel. Zodra het glad is,
schep dan de eiwitten erdoor. Schenk het mengsel in de cakevorm.
5. Bak 30 minuten in de
voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Siroop:
6. Verhit in een kleine pan
de suiker, water en vanille. Breng aan de kook en laat een paar minuten
zachtjes koken, tot de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en hou de siroop
warm tot gebruik.
Vulling:
7. Verhit de melk met de
vanille in een pan. Breng zachtjes aan de kook voor 1 minuut.
8. Klop met een garde de
eidooiers met de suiker in een grote kom. Voeg geleidelijk de maizena toe.
Schenk langzaam de hete melk bij het eidooiermengsel, en blijf mixen. Doe het
mengsel terug in de pan en verwarm op medium vuur en blijf roeren met een garde
tot de room dikker wordt. Schenk dan in een kom en dek af met plastic
huishoudfolie. Laat op kamertemperatuur afkoelen en zet dan in de koelkast om
helemaal af te koelen.
9. Klop de koude slagroom
stijf, eventueel met wat suiker. Meng de slagroom door de afgekoelde
banketbakkersroom en schep in een spuitzak. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Samenstellen:
10.Zet een bakring
(springvorm) op een schoon werkoppervlak bedek de ring met bakpapier. Snij de
cake horizontaal doormidden om twee lagen te maken. Leg 1 laag in de bodem van
de ring en besprenkel rijkelijk met de warme vanillesiroop. Zet de halve
aardbeien rechtop langs de rand, met de snijkanten tegen de rand aan.
11.Spuit de
banketbakkersroom in het midden van de ring op de bodem en zorg dat de
aardbeien blijven staan. Vul met room tot net boven de aardbeien en verdeel
ondertussen de aardbeienblokjes in het midden van de vulling.
12.Dek af met de tweede laag
cake en besprenkel deze licht met de vanillesiroop.
13.Decoreer de bovenkant van
de cake met fondant, marsepein of royal icing, of slagroom. Zet de taart twee
uur in de koelkast en verwijder pas daarna de ring, vlak voor serveren.
Bron: Allrecipes.nl