Heb je na de uitzending ook kriebels gekregen om worst te maken? Bekijk hier het recept om zelf je ambachtelijke leverworst te maken.
Ingrediënten
- ½ varkenskop
- 800 g spek (keelspek of wangen)
- 800 g gemalen lever
- 400 g zwoerd
- peper
- 1,25 g kleurzout
- gember
- foelie
- koriander
- majoraan
- kardemon
- chilipoeder
Bereiding
-
Doe de halve varkenskop in een grote pan. Vul de pan met
water tot de kop net onder staat en kook de kop vervolgens in anderhalf uur
gaar. Als de kop gaar is pel je het vlees met je vingers eraf. Het water bewaar
je, want door het vlees is dit een lekkere bouillon geworden.
-
"Broei" vervolgens in de overgebleven bouillon het
spek. Houd hierbij de bouillon 30 minuten lang net tegen de kook aan.
Tegelijkertijd kook je in een andere pan de zwoerd in 30 minuten “vingergaar”.
Dit betekent dat het zo gaar moet zijn dat je er met je vinger doorheen kunt
prikken.
-
Neem het gepelde kopvlees, het spek en de zwoerd uit de
pan en maal deze met een gehaktmolen. Voeg hier vervolgens de gemalen lever bij
en mix alles door elkaar. Neem ongeveer 10% van de bouillon en voeg dit bij de
massa. Roer het er goed doorheen en breng het geheel op smaak met de kruiden.
-
Als je thuis geen worstpers hebt, kun je met een spuitzak
de massa in een (kunst)darm spuiten. Vervolgens knoop je de kunstdarm strak
dicht en plaats je hem in een pan met water. Zorg ervoor dat dit water onder
het kookpunt blijft, rond de 78°C. Laat dit twee uur op het vuur staan en klaar
is je leverworst!