In de aflevering Couscous wordt een speciale couscousschotel gemaakt. Hoe werd het gerecht bereid en wat heb je er voor nodig?
Ingrediënten
- 1 kilo couscous
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 3,5 dl water
- 1 dl water
- 4 el zonnebloemolie
- 200 gram boter
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 tomaten
- ½ pompoen
- ½ witte kool
- ½ ui in ringen
- Olijfolie
- 1 winterpeen
- 1 bosje koriander
- 5 draadjes saffraan
- 1 eetlepel komijn
- Gemalen gember / gemberpoeder
Bereiding
-
Bewerk met je vingers de couscous samen met de 2,5 dl
water en olie in een schaal tot fijne losse korrels. Doe nu de couscous in een
couscoussier (een stoompan met een fijn vergiet). Laat het geheel 30 á 45
minuten stomen. Laat de couscous even afkoelen en herhaal de vorige stap nog
twee keer.
-
Voeg hierna het zout, 1 dl water en de boter toe. Bewerk
de korrels opnieuw met je handen. Na de laatste keer stomen doe je de couscous
terug in de schaal en bewerk je de korrels nog eenmaal met je handen totdat een
luchtig geheel overblijft.
-
Voeg vervolgens de olijfolie in de pan samen met de
tomaat, uienringen, fijngesneden koriander, komijn, saffraan, zout, peper en
het gemberpoeder bak dit 5 minuten mee. Vergeet bij deze stap niet om nog
ongeveer een halve liter water bij te schenken en dit aan de kook te laten
brengen.
-
Als alle voorgaande ingrediënten zijn toegevoegd voeg je
nog de harde groente toe: de pompoen, witte kool en winterpeen. Laat dit
ongeveer 15 minuten doorkoken en voeg daarna de resterende groenten toe. Nu
alles in de pan zit moet je het geheel nog ongeveer 15 minuten laten garen.
-
Doe de couscous in een diep bord en leg daarop de
groenten. Dit kan je nog besprenkelen met het sap dat in de pan van de groentes
is achtergebleven.