In onze eigen Noordzee zitten genoeg lekkere zeevruchten. Zoals chef Joost Deurloo liet zien in onze uitzending kan je daar heerlijke gerechten mee maken. En nu kun dat je zelf ook, want hij heeft zijn recept voor kokkels met venkel met ons gedeeld.
Ingrediënten(voorgerecht 1 persoon)
- Venkelgroen (loof wat aan de venkel zit)
fijn gehakt
- 1x sjalotje, in fijne ringetjes
- 70 gram venkel, in fijne halve ringen
- 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
gesneden
- 1 citroenschijf
- 1 laurierblad
- 1 takje dragon
- 1 takje tijm
- 40 milliliter Pernod
- 40 milliliter droge witte wijn
- 2 deciliter venkelbouillon
- 350 gram kokkels
- Extra vierge olijfolie
- Vers gemalen zwarte peper
- Fleur de sel
Bereidingswijze:
- Spoel de kokkels af met koud
water en verwijder eventueel kapotte en openstaande kokkels.
- Verhit een scheutje olijfolie
in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de sjalot, knoflook,
venkel, laurierblad, tijm, dragon en de citroenschijf toe en fruit alles 3 minuten
aan tot de sjalot, venkel en knoflook zacht en glazig zijn.
- Voeg nu de Pernod, witte wijn
en venkelbouillon toe en laat het tot de helft inkoken.
- Voeg nu de kokkels toe, leg een
deksel op de pan en stoom de kokkels 3-4 minuten, tot de kokkels geopend zijn.
Stoom de kokkels niet te lang want dan worden ze taai.
- Voeg vervolgens de helft van
het gehakte venkelgroen toe.
- Schep de kokkels in een diep
bord en giet de bouillon eroverheen. Strooi ten slotte de andere helft van het
gehakte venkelgroen, zwarte peper uit de pepermolen, een scheutje extra vierge
olijfolie en fleur de sel over de kokkels.
- Serveer direct met
pain de mer brood (brood gemaakt van Oosterschelde water) en roomboter.
Bon appetit!
Bron: Joost Deurloo, chef bij Bru 17