Perzen eten zo ongeveer bij elke maaltijd saffraan. Een keer proberen? Ga dan aan de slag met deze twee recepten.
SAFFRAANRIJST MET KIP
Tahchin is een gerecht van saffraanrijst en kip. Net als de gouden bergen van Iran wordt dit gerecht gepresenteerd als een heuveltje op een schaal. Het recept komt uit de roman Guinness en rozenwater en het resultaat is beschreven als een taart van boterige rijst, waarin knapperige zoete amandelen en kip verstopt zitten.
Benodigdheden:
8 koppen water
8 koppen ongekookte basmatirijst
4 el olijfolie
1 kg kipfilet, in reepjes
2 middelgrote uien, gesnipperd
8 el saffraanwater (4 draadjes saffraan opgelost in het hete water)
2 tl kurkuma
200 g jonge spinazieblaadjes
7 eieren
1,5 kop Griekse yoghurt
2 tl zout
½ tl zwarte peper
1 kop geschaafde amandelen
1 kop honing
Bereidinswijze:
- Breng het water aan de kook.
- Strooi de rijst erin en sluit het deksel.
- Draai het gas laag en laat de rijst 15 minuten zachtjes gaarkoken.
- Giet af en zet apart
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan
- Voeg de kip, ui, en de helft van het saffraanwater eraan toe.
- Bak het 15 minuten op middelmatig vuur, onder af en toe roeren.
- Kurkuma en spinazie toevoegen en 5 minuten meebakken.
- Zet het mengsel spart.
- Meng de eieren en het resterende saffraanwater in een kom (niet van metaal)
- Voeg de yoghurt en het zout en de peper toe
- Meng daarna de kip en de spinazie er goed doorheen
- Verwarm de oven voor tot 180°C
- Vet een ovenschaal met een diameter van 24-26 cm in met olie
- Schep er twee koppen rijst in en druk deze gelijkmatig aan
- Verdeel de helft van het kip-spinaziemengsel over de laag rijst
- Herhaal beide handelingen
- Meng de amandelen met de honing en giet dat over de tweede kip-spinazielaag
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze anderhalf uur in de oven
- Laat het gerecht 15 minuten afkoelen
- Verwijder dan het folie en leg een grote platte schotel of een plat bord op de schaal
- Keer de ovenschotel in één snelle beweging om
Recept en foto: Guinness en Rozenwater (Marsha Mehran)
SAFFRAANIJS
Iran is nogal groot. Dus bij restaurant Saffron werken drie chefs en elk van hen is weer gespecialiseerd in de gerechten van een ander deel van het land. Eigenaar Jalal vertelt dat mensen uit heel Nederland en een enkele Duitser de weg kennen naar de Perzische hemel, oftewel, Leidschendam. En ze kunnen daar bijzondere dingen met saffraan. Wel eens van saffraanijs gehoord?
Dit heb je nodig voor een liter saffraanijs:
250 ml volle melk
500 ml ongeklopte slagroom
¾ kopje suiker
2 zakjes vanille suiker
2 ei dooiers
½ theelepel gemalen safraan
1 theelepel rozenwater
Laat het 50 minuten in een ijsmachine draaien en voîla!
Heb je geen ijsmachine?
- Verwarm (niet koken) de helft van de slagroom met de melk op laag vuur
- Voeg de saffraan en rozenwater toe en laat het mengsel minimaal een half uur staan
- Klop de suiker en de eierdooiers romig
- Giet langzaam de suiker met eidooiers bij de afgekoelde saffraanmelk
- Klop de rest van de slagroom
- Spatel het door het saffraanmengsel
- Zet het in een diepvriesbakje met deksel in de vriezer
- Roer het mengsel minimaal 2 keer per uur door om ijskristallen te voorkomen