Stap 1 BODEM
Duur: Maken 20 min - Koelkast 30 min - Oven 30 min
Ingrediënten voor de bodem:
- 200 gram bloem
- 125 gram koude plantaardige boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- Snufje zout
Nodig:
- Taartvorm of 2 taartvormpjes
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Bakbonen
- Eventueel: Deegroller
Aan de slag:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine, tot het een klont begint te vormen.
- Kneed het heel kort, tot het een samenhangende bal vormt.
- Druk het deeg in de taartvorm en snijd de overtollige randjes weg.
- Zet het een half uur in de koelkast om te rusten.
- Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200 graden.
- Leg op het deeg een stuk bakpapier en giet daar droge bonen overheen.
- Zet de bodem in de oven en bak het in ongeveer 20 á 30 minuten af.
OPTIONEEL OM TIJD TE BESPAREN: Donnie heeft de bodem al gemaakt en laten rusten in de koelkast en zegt ‘Ik heb hier deeg gemaakt van meel, plantaardige boter en suiker samen gekneed en in de koelkast laten rusten, die gaan we nu blind bakken in de oven, Sophie’. OF: Ze maken het deeg, maar er is al een afgekoeld deeg in de koelkast zodat ze na het kneden, gelijk het in de oven kunnen doen.
Stap 2 CURD
Duur: 15 min
Ingrediënten voor de lemon curd:
- 50 gram maizena
- 150 gram suiker
- 1 tl agar agar
- 1/2 tl kurkuma
- Snufje zout
- het sap van 4 citroenen
- rasp van 1 citroen
- 500 ml kokosmelk
Nodig:
- Steelpannetje
- Lepel
- Rasp
- Citroen handpers
Aan de slag:
- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje. Roer het goed door en breng de inhoud al roerend aan de kook.
- De lemon curd wordt langzaam steeds dikker. Zet het vuur uit als het een keer of drie bubbelt.
- Giet het direct over de gebakken bodem en laat het afkoelen.
Stap 3 MERINGUE
Duur: 20 min
Ingrediënten voor de vegan meringue:
- Vocht van 1 ½ blik kikkererwten (aquafaba)
- 1 tl xanthaangom
- 150 gram suiker
Verder nodig:
- blikopener
- spuitzakken
- gekarteld spuitmondje
- crème brûléebrander
- serveerborden
- vorkjes
Aan de slag:
- Doe de aquafaba en xanthaangom in de keukenmachine en laat het alvast op de hoogste stand kloppen.
- Voeg stap voor stap de suiker toe.
- Blijven kloppen tot de meringue stijve, glanzende pieken vormt
- Doe de meringue in een spuitzak en spuit dotjes op de curd
- Gebruik een brandertje om de meringue een beetje kleur te geven