Shara Gaffaf

Over deze maker

Shara maakt deel uit van de Mediapool ‘23 - ‘24 waarbij ze een jaar lang gaat werken op verschillende redacties binnen KRO-NCRV. Als redacteur vindt ze het belangrijk om het diverse palet aan verhalen van vrouwen te delen die onderbelicht of taboe zijn. Verder houdt ze veel van dansen waardoor zij vaak te vinden is in de dansschool.

Van deze maker

Melissa Pieters over haar bekering: ‘Ik dacht altijd dat een islamitisch leven ver van mij af stond’

Melissa Pieters (31) is een Nederlandse bekeerling. Ze is niet met het geloof opgevoed en haar eerste indruk van de islam was niet echt positief. Hoe ze uiteindelijk tot het geloof kwam, deelt Melissa bij Spot On.

Fatima Mernissi (1940-2015): “Opvallend dat Europese vrouwen zo obsessief bezig zijn met diëten, sporten en denken dat ze vrij zijn”

Het is Women’s History Month en daarom zet Spot On de inspirerende Fatima Mernissi (1940-2015) in de spotlight. Ze schreef verschillende boeken over de positie van de vrouw in de islam, maar had ook kritiek op de status van de vrouw in het Westen. Een geliefde en gehate vrouw.

Miryana is niet islamitisch maar vast al vier jaar mee met de ramadan: ‘Mensen vragen zich af waarom ik mezelf dit aandoe.’

Miryana (19) besloot vier jaar geleden te beginnen met vasten tijdens de ramadan. Ze zat in de vierde klas op de middelbare school en vond het erg mooi om te zien dat haar islamitische vrienden vasten. “Ik voel me gezond na het vasten.”

Buikdanser Sarah Safi Harb (34): “Mijn ouders zien dat dit mij gelukkig maakt en ik weet dat diep in hun hart dit het allerbelangrijkste is voor hen.”

Sarah Safi Harb (34) besloot 12 jaar geleden zich volledig te storten op haar passie: Raqs Sharqi - beter bekend als buikdansen in de Westerse wereld. Lesgeven doet ze met een missie. “Het allerbelangrijkste vind ik dat dit blijft bestaan voor ons vrouwen zelf, vooral Arabische vrouwen. Blijf Arabische muziek opzetten, dans met je dochters en nichtjes, maak er een gewoonte van om bijeen te komen en te dansen, zo behouden we deze kunstvorm.”

Profvoetbalster Samya Hassani: “Ik heb vaak genoeg naar mijn hoofd gekregen dat ik niet topsport waardig ben, maar ik ben blijven knokken”

Spot On was afgelopen woensdag bij de Diversity Sport Awards in het Concertgebouw in Amsterdam. Door de menigte door vinden we profvoetbalster Samya Hassani (24) die momenteel speelt bij Telstar Vrouwen. Je kunt haar ook kennen van het Marokkaanse dames elftal. Gisteravond won Samya de prijs voor beste sportvrouw van het jaar. Wij stelden haar wat vragen.