Vegetarianen
Vegetarianen
- 1 minuut leestijd
Vegetarianen
Er zijn nu enkele honderdduizenden vegetariërs in Nederland, maar in 1880 vond men het idee van vrijwillig geen vlees eten “ronduit bizar”. Rond die tijd verbaasde het tijdschrift De Amsterdammer zich over een nieuw fenomeen: vegetarianen. Het tijdschrift achtte het “onmogelijk” om zonder vlees te overleven.
“Verbeeld u, geen soep, geen baars, geen biefstuk, geen kippen. Wat zal men nog eten? Meel, griesmeel, maizena, rijst, macaroni, en als dit alles gedaan is, beginnen dezelfde meelkostjes en puddings op nieuw. Groenten voeden niet, naar men zegt, en zonder vleesch zal er ook zooveel werk niet van gemaakt worden.”
“Groenten voeden niet, en fruit is enkel een genotsmiddel,” dacht men toen. Gelukkig weten we nu beter! In de nieuwe schijf van vijf worden we aangeraden om juist meer groente en fruit te eten, en minder dierlijke producten.