Verslaafd aan vlees? Ga eens kijken naar een slacht
- 4 minuten leestijd
Kan jij niet leven zonder een vettige hamburger of ga je al kwijlen de gedachte aan een sappig biefstukje? Dan wordt het tijd dat je beelden uit een slachthuis bekijkt.
Wie vlees eet moet ook zelf een dier kunnen slachten, wordt vaak gezegd. Als dat zo is, moeten veel mensen hun frikandel speciaal voortaan misschien laten staan. In NPO 3 programma ‘Vlees Smakelijk’ nemen drie influencers de proef op de som: ze adopteren een koe om naar de slacht te brengen en op te eten. Wat heeft dit met ze gedaan?
Kelly Mexy: ‘Ik heb meer gevoelens voor dieren dan voor mensen’
Tiktokker Kelly Mexy, YouTuber Divaio en chefkok Perry de Man krijgen in ‘Vlees smakelijk’ een kijkje in de keuken van de vleesindustrie: ze werken een aantal dagen met koe Bertha op de boerderij en brengen haar daarna naar het slachthuis. Daar wordt ze voor hun ogen geslacht.
"Ik denk dat ik hier een trauma aan heb overgehouden”, zegt Kelly Mexy over de slacht. “Elke keer als ik eraan denk, schiet ik weer vol. Ik raakte helemaal in paniek en wilde het liefst wegrennen. Ik heb gewoon meer gevoelens voor dieren dan voor mensen.”
Kelly Mexy is van de drie influencers in ‘Vlees Smakelijk’ dan ook de grootste dierenvriend. Ze gaat de serie in met het doel vlees het liefst helemaal af te zweren. Hoe is dat nu? “Dit heeft echt mijn ogen geopend. Ik at alleen nog maar vlees in restaurants, maar ik weet helemaal niet waar dat vandaan komt en hoe het is geslacht. Je kan verder kijken dan je neus lang is en, als je dan toch vlees wil eten, het kopen bij een goede boer.”
Divaio: 'Je mening betekent shit als je niet weet hoe het gemaakt is’
YouTuber Divaio is de grootste vleesliefhebber van ‘Vlees smakelijk’. Hij staat bekend om zijn prankvideo’s, zoals de video waarin hij een hamburger grilt in een vegetarisch restaurant. Hoe kijkt hij terug op ‘Vlees smakelijk’? “Ik als stadse jongen uit Rotterdam zou nooit op een boerderij gekomen zijn of in een slachthuis. Dus ik ben heel blij dat ik dit heb gezien. Eerst dacht ik er niet bij na waar mijn vlees vandaan komt, nu wel.”
Divaio’s liefde voor vlees is door het programma niet in gevaar: “Honderd procent blijf ik vlees eten. Never nooit dat ik vegetariër word, ik houd niet eens van salades.”Wel is hij wijzer geworden, zegt Divaio: “Je kan wel zeggen ik word vegetariër of ik eet vlees, maar je moet wel weten wat erachter zit voor je echt kan kiezen wat je vindt.”
Dat betekent niet dat het programma niet heftig was voor de 21-jarige Divaio. Als de koe waar hij voor heeft gezorgd voor zijn ogen geslacht wordt, staat hij stil te kijken: “Normaal ben ik de persoon die druk en grappig doet, maar het was alsof ik als een geest erbij stond. Ik dacht dat het me niks zou doen, maar het spookte daar gewoon.”
Perry de Man: ‘Een koe in de vleesindustrie isvoorons om op te eten’
“Het was alsof ik in een Klokhuis-aflevering zat”, zegt chefkok Perry de Man over de slacht van ‘hun’ koe. Hij vond de slacht pittig om te zien, maar als hij heel eerlijk is, vooral leerzaam: “Ik vond het interessant om te zien hoe de slager zijn werk doet. Uiteindelijk zijn die koeien er voor ons om op te eten.”
Als chefkok ziet Perry koeien normaal vooral in de vorm van een hamburger. In ‘Vlees smakelijk’ moest hij voor het eerst een band opbouwen met zijn eten: “Opeens is het geen anoniem pakje vlees in de keuken meer. Ik snap wel dat de boer bewust niet mee naar het slachthuis gaat. En de slager niet eerst een band opbouwt met de koe. Wij moesten dat wel, daar zit zoveel emotie.”
Perry kijkt wel anders naar vlees door ‘Vlees smakelijk’. “Wat ik meeneem van de afgelopen dagen, is dat wat er op je bord belandt een dier is geweest”, zegt de chefkok. “Daar moet je respect voor hebben. Iedereen mag vlees eten, maar je moet niet je kop in het zand steken en alleen maar kiloknallers kopen. Hou je koppie erbij.”