Wanneer kamp je met een verslaving?
- Artikel
- 03 nov 2021
- 2 minuten leestijd
Een pilsje in de avond, een pilletje op een festival of een paar potjes FIFA na school. Weinig zullen daar nog vies van zijn. Maar wat als je compleet de controle kwijt bent? Wat als je er afhankelijk van wordt, een tolerantie opbouwt en zelfs onthoudingsverschijnselen gaat krijgen? Dan heb je een dikke, vette verslaving te pakken.
Meer, meer, meer en meer
Mensen met een verslaving zijn dusdanig de controle kwijt dat ze meer gebruiken dan ze zich hadden voorgenomen. Ook lukt het niet om te stoppen, om te minderen en wordt het hele denken en doen bepaald door het middel. De tolerantie die wordt opgebouwd zorgt ervoor dat er een steeds grotere dosis van het middel gebruikt moet worden voor hetzelfde effect of dat dezelfde dosis steeds minder effect heeft. Foute boel dus.
Een geleidelijke afbouw
Onthoudingsverschijnselen zoals zweten, misselijk zijn, angst, slapeloos, trillen en prikkelbaar kunnen ontstaan als je stopt of mindert met het gebruik van het middel. Deze verschijnselen laten ook zien dat je de meeste verslavingen niet zomaar zelf kan verslaan door er maar gewoon ‘Cold turkey’ mee te stoppen. Een geleidelijke afbouw kan bij sommige middelen van enorm belang zijn en professionele hulp is daarom ook zeker geen overbodige luxe.
Verhalen uit het echie
Ook jongeren zijn verslavingsgevoelig en zijn er veel jongeren die te maken hebben met verslavingen, zowel persoonlijk als in hun directe omgeving. Door de intensiteit en heftigheid die een verslaving kan hebben, is het voor de meeste mensen een ontzettend beladen onderwerp en kan het zelfs een obstakel zijn op de weg naar en oplossing. Ritchie en Marieke zijn allebei het gevecht aangegaan met een verslaving. Aan de hand van een leuk potje ‘Speedcups’ binnen de MIND Young Studio vertellen zijn hun verhaal in de serie “Wij Spelen”. Check hier de video.
Hulp nodig?
Ben je verslaafd of merk je dat je behoefte hebt aan persoonlijke hulp, passend advies of antwoorden op je vragen? Of maak je je misschien wel zorgen over iemand in je omgeving? Je kan altijd, zelfs anoniem, contact opnemen met MIND Korrelatie. Er zal een medewerker klaarzitten achter de mail, de Whatsapp, de chat of achter de telefoon om jou de passende hulp of antwoorden te geven. Klik hier voor de website. Ook kun je het erover hebben met je huisarts, maak daarvoor een afspraak.
De informatie in dit artikel is tot stand gekomen door het team van stichting MIND- en Durf te Vragen.