Gluten zitten van nature onder andere in tarwe, rogge, gerst en spelt en zorgen ervoor dat brood luchtiger wordt.
Daarnaast wordt het vaak verwerkt in producten zoals soep, saus, snoepjes, gebak en pizza. Hier heeft het de functie van een bindmiddel.
Welke vervangende ingrediënten worden toegevoegd aan glutenvrije producten?
Glutenvrije producten uit de supermarkt bevatten geen tarwe of andere glutenhoudende granen. Hiervoor worden vervangende ingrediënten toegevoegd. Vaak worden zetmelen zoals maiszetmeel of aardappelzetmeel gebruikt om bijvoorbeeld brood te maken. Zetmelen zijn koolhydraten die in het lichaam worden omgezet in glucose.
De Nederlandse Vereniging voor Coeliakie zegt over glutenvrije producten uit de supermarkt het volgende:
“De speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, zijn niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.”
De verhouding tussen glutenvrije producten en vergelijkbare glutenhoudende producten kan dus op suiker, zout en vet niveau verschillen. Op de etiketten staat welke ingrediënten er zijn gebruikt en hoeveel er van in zit.