Zelf wodka stoken is niet vreselijk ingewikkeld. Het is weer eens wat anders dan fruitsapjes persen. Het is echter wel illegaal in Nederland om zelf wodka te maken.
Niet alleen vanwege de belastingdienst, die liever ziet dat men gewoon
belasting betaalt over sterke drank, maar ook omdat zelfgestookte alcohol een
risico is voor de volksgezondheid.
Bij ondeskundig destilleren kan er
namelijk nog wel eens methanol ontstaan. Dit is giftig en kan leiden tot
blindheid. De stof is zo giftig dat je er zelfs aan kan overlijden bij inname.
In november 2015 zijn er in Instanbul nog zeker twaalf mensen overleden na het
drinken van zelfgestookte raki, een populair anijsdrankje.
Goed, zelf wodka stoken is dus niet zonder gevaren. Maar voor de echte
durfallen onder ons, hebben we hier toch het recept!
Je hebt nodig:
- 30
liter water
- 1
kilo bakkersgist
- 10
kilo suiker
- Een
scheut melk
- Een
destilleerketel
De wodka van Sergei uit de uitzending
wordt op de volgende manier gestookt. Je maakt een papje van het water, de
bakkersgist en de suiker. Je laat het papje twee weken staan zodat het kan
gisten. De gist zet de suiker om in alcohol. Bij de vergisting van suiker is de
kans dat op het ontstaan van giftige methanol niet zo groot.
Na twee weken heb je een alcoholische suikerdrank. Deze gooi je, met een
scheutje melk erbij, in een destilleerketel. Destilleerketels zijn te koop,
maar voor het hebben en gebruiken ervan moet je wel een vergunning hebben.
Gezien je toch al wodka aan het stoken bent: op internet vind je ook tal van
beschrijvingen over hoe je zelf een destilleerketel maakt, door bijvoorbeeld
een snelkookpan om te bouwen. Sergei gebruikt een eenvoudige ketel, die je
boven een gasstel kan verwarmen.
Verwarm je alcoholische papje in de destilleerketel. Alcohol verdampt bij 70
graden en kan zo van het water gescheiden worden. De damp wordt opgevangen door
de ketel en druppelt naar buiten. Bij Sergei gebeurde dit al na tien minuten.
Voilà: je hebt je eigen wodka gestookt.