In de uitzending zag je hoe Ersin samen met zijn tante verse yoghurt maakt. Wil jij dit thuis ook doen? Speciaal van Tante Yoghurt voor jou: het originele recept.
Ingrediënten
- 2 liter verse melk van een boer in de buurt
- 2 eetlepels yoghurt
Bereiding
-
Begin met het zeven van de melk. De melk staat bij de boer
vaak al een tijdje buiten; er kan dus stof in zitten. Doe de melk in een ruime
pan en kook dit vervolgens 5 a 6 minuten. Blijf bij het vuur en duw de gele
laag die aan het oppervlakte ontstaat zo nu en dan opzij. Op die manier kan de
melk langer koken.
-
Na het koken laat je de melk afkoelen tot ongeveer 45
graden. Heb je geen thermometer? Let dan hierop: de melk moet nog warm
zijn, maar net niet je vinger verbranden. Als je het volhoudt om je pink 7
seconden in de pan te houden, dan heeft het de juiste temperatuur.
-
Voeg twee eetlepels yoghurt toe aan de warme melk. De
kwaliteit van de yoghurt die je toevoegt, bepaalt de kwaliteit van de yoghurt
die je maakt. Gebruik dus een yoghurt die je erg lekker vindt. Roer vervolgens
de yoghurt door de melk.
-
Zet de pan op een stabiele ondergrond en wikkel hem in
handdoeken of een deken. De melk moet 3,5 uur warm blijven en mag niet bewegen.
Na 3,5 uur haal je de pan uit de handdoeken en laat je hem nog 4 a 5 uur
afkoelen buiten de koelkast. Ook nu mag de pan niet teveel bewegen.
-
Zet de pan hierna in de koelkast. De volgende dag is je
yoghurt klaar.