Koeien eten in de natuur gras en kruiden. Deze grote grazers hebben vier magen om al dat groen te verteren. Toch krijgen veel runderen mais te eten. Het maakt het vlees vetter en zachter voor de consument, maar hoe goed is het voor de koe?
Natuur
De één vindt vlees van koeien die vooral gras hebben gegeten het lekkerst, de
ander heeft liever een biefstuk van een graan gevoerde koe. Wat een koe zelf
het liefst eet kan hij moeilijk zeggen. Maar een rund in het wild eet vooral
gras en kruiden, zegt Frens Schuring, veevoer specialist: “Het maag- en
darmstelsel van runderen is daar ook op ingesteld. In de pens wordt de energie
uit het gras opgenomen. In de darmen de eiwitten. Door mais te voeren wordt er
ook energie in de darmen opgenomen. In de natuur zie je dit niet.”
Omega 3
Toch zie je vooral in Amerika
veel zogenaamde ‘feedlots’ waar de runderen veel mais te eten krijgen en de
grens wordt opgezocht van wat de dieren kunnen verteren. En dat kan slecht zijn
voor de koeien. Als eerst is er een verschil in de verhouding omega 3 en omega
6 vetten. In gras zit meer omega 3 dan omega 6, waardoor ontstekingen voorkomen
kunnen worden. Bij mais is die verhouding andersom.
Ontstekingen en E-coli
Mais zorgt er
daarnaast voor dat het aantal E.colibacteriën toeneemt in de darmen toeneemt. “Die
bacterie zit van nature al in de darmen, maar te veel kan baarmoederontsteking
veroorzaken. Ook kan de uier ontstoken raken als deze in aanraking komt met
mest waar de bacterie in zit”, verklaart Schuring. Onderzoek laat zien dat ook
de pens beschadigd kan worden en dat er ontstekingen kunnen ontstaan in de
lebmaag en de darmen van de koe. Ook voor mensen kan een toename van E.coli
fout uitpakken. “Vorig jaar nog was er een uitbraak van E.coli-besmetting in de
Verenigde Staten die gelinkt is aan rundvlees.” Een dieet van voornamelijk gras
lijkt dus het meest voor de hand te liggen.
Ideale dieet
Maar waar
Schuring het liefst ziet dat koeien alleen gras eten, ziet René Knook,
productmanager van veevoerbedrijf De Heus een combinatie van verschillende voeders
als ideaal. “Natuurlijk krijgen koeien een substantieel deel ruwvoer , zoals
gras, hooi of snijmaïs. De juiste verhouding is ongeveer 6 kilo mengvoer en 14
of 15 kilo ruwvoer.” Nadelige gevolgen voor de koeien zijn er volgens hem niet.
“Je kan de voeding van een koe prima optimaliseren met snijmais, maisproducten
en andere granen. Een gezonde koe heeft een goede penswerking en goede
herkauwactiviteit en daar letten we heel goed op. Een koe heeft ook niet direct
een voorkeur. Als jij een smakelijk ruwvoer hebt dan vreet de koe net zo lief gras als mais. Een goede
balans tussen eiwit en energie zorgt voor een gezonde koe ”
Voordelen van mais
Het voordeel
van mais als diervoeding is dat de koe er meer vet door krijgt en dat bovendien
de verdeling van het vet, de marmering, beter wordt. Volgens velen zorgt dat
vet voor een lekkerder stukje vlees. Maar economisch is er ook een voordeel.
Een kilo vlees van een rund dat veel mais eet is gewoon goedkoper dan een kilo
vlees van een ‘graskoe’. Dit komt doordat runderen die mais krijgen sneller op
hun slachtgewicht komen en dus eerder geslacht kunnen worden. Dit drukt de
kosten. Voor aanzet van vlees is relatief wat meer energie (granen) nodig in
het dieet.
Een
beetje bijvoeren
In Nederland zijn er geen ‘feedlots’, maar de dieren
hier krijgen in de winter ook mais, met name als krachtvoer. En in de juiste
hoeveelheid is dat niet perse slecht: “Bijvoeren in de winter is oké, maar het
hangt er wel vanaf hoeveel mais er in zit. Een beetje mais heeft niet direct
gevolgen voor de koe”, besluit Schuring
tot slot.
Bronnen:
Frens
Schuring, docent veehouderij, adviseur veevoeding.
René Knook,
productmanager diervoeding bedrijf De Heus.
Geschreven door: Maic Oudejans