Zuivel = vlees
Zuivel = vlees
- 1 minuut leestijd
Een bijproduct van alle zuivel is vlees
Ben je vegetariër? Hartstikke goed! Maar realiseer je wel dat zuivelproducten zoals kaas, boter en melk een vrijwel even grote ecologische voetafdruk (uitstoot van broeikasgassen, energie- en landgebruik) hebben als vlees. Bovendien leidt de consumptie van zuivel direct tot het doden van dieren.
Dat zit zo: de melk die nodig is om zuivel te maken komt van vrouwelijke dieren – dat wist je! Dat zijn vooral koeien, maar ook geiten – voor geitenkaas en -melk. Die geven alleen maar melk als ze jongen krijgen, net als bij mensen zeg maar.
Het punt is: de helft van die jongen is een jongetje en gaat dus nooit van zijn leven melk geven. Daarom worden ze gedood en opgegeten. Zo bezien is vlees dus een bijproduct van zuivel.
In Nederland wordt wel heel veel geitenkaas*, maar niet veel geitenvlees* geconsumeerd. Daarom worden bokjes op transport naar Zuid-Europa gezet, waar er meer geitenvlees wordt gegeten. Maar de prijzen zijn laag en bokjes vormen daardoor een ‘lastig bijproduct’.