LogoFonds

Meester-Gezel interviews

In gesprek met scenaristen Marnie Blok, Saar Ponsioen, Tijs van Marle en Reinier Noordzij over hun samenwerking en de meester-gezel regeling van het fonds.

Kijk nu naar de video's!

Marnie Blok en Saar Ponsioen stelden zich voor ons open en vertellen in onderstaand interview alles over hoe het was om als 'meester en gezel' te werken aan De Droom van de Jeugd.

\

Ook Tijs van Marle en Reinier Noordzij werden geïnterviewd door Gwyneth Sleutel (Scriptbank), zij werkten samen aan De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep. Hanneke Bouwsema van het NPO-fonds geeft in deze video eerst wat extra achtergrondinformatie over de meester-gezel regeling.

Heb je vragen?
We nodigen je van harte uit om deze te stellen, aan de makers en het NPO-fonds, als reactie op de video’s op facebook.com/npofonds

Prijsvraag

Zoals je ook van de schrijvers in de video's zult horen is de verhouding tussen nieuwe en ervaren scenaristen in de praktijk gelijkwaardiger dan de huidige naam van de regeling doet vermoeden. 'Meester en gezel' heeft een hiërarchische bijklank. Ten onrechte. Voor ons aanleiding om een nieuwe naam aan de regeling te geven.
We nodigen iedereen uit om mee te denken, en daar staat natuurlijk wat tegenover; klik hier voor de prijsvraag!


Vlieguren voor nieuw scenario-talent
Het NPO-fonds biedt de mogelijkheid om nieuwe scenarioschrijvers ‘vlieguren’ te laten maken via de meester-gezel regeling en stimuleert de koppeling van nieuw talent aan ervaren scenaristen. Zo kunnen kennis en ervaring worden uitgewisseld en doorgegeven.

Inmiddels zijn er positieve ervaringen met zo'n samenwerking, die interessant zijn voor makers en producenten die overwegen gebruik te maken van de meester-gezel regeling.

Nieuwe schrijvers draaien volwaardig mee in teams, en het is de bedoeling dat scenario’s of scenario-bijdragen ook gebruikt worden. Een jonge scenarist staat vaak dichter bij de leefwereld van jonge personages, en kan juist een belangrijke aanvulling zijn in het team.

In principe wordt de aanvraag voor meester-gezel tegelijk ingediend met de aanvraag voor scenario-ontwikkeling. Maar mocht dat om welke reden dan ook niet handig zijn, dan kan je altijd contact met het fonds opnemen. Lees hier alles over het aanvragen van de regeling.

Met dank aan Scriptbank zijn twee interviews gehouden met koppels die hebben samengewerkt aan een serie:

  • Vrijdag 12 juni vanaf 16.00 Tijs van Marle en Reinier Noordzij 
  • Vrijdag 19 juni vanaf 12.00  Marnie Blok en Saar Ponsioen

De video's blijven daarna online staan, mocht je ze pas later kunnen bekijken. 

interview_zoom_op_een_rij.png

logo_scriptbank___fonds.jpeg

NPO-fonds: Jenny Booms, Hanneke Bouwsema en Annelie Loos
Scriptbank: Gwyneth Sleutel en Maarten Almekinders

Regelingen en voorwaarden NPO-fondsbudget aangepast
Herziening audio-regelingen NPO-fonds
NPO 3LAB is op zoek naar jouw beste korte documentaire plan
Terugblik op een zeer geslaagde middag met commissieleden NPO-fonds
Adviesrondes 2024
Let op: wijziging besluitdatum ronde 23 mei en 7 november 2023
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid