LogoFonds

Nieuwsbrief NPO-fonds - juli 2020

Controller Katie Smit over meerkosten ivm COVID-19, Team Up!, stand van zaken talentontwikkeling, HITTE vlogs, Kijktips voor de zomer.
Hoe staat het er op dit moment voor met de toekenningen voor meerkosten?

'We hebben tot nu toe alle aanvragen, dat zijn 11 producties voor in totaal 6 ton, bijdragen uit het lopende budget van het NPO-fonds kunnen honoreren.
De toekenningen gebeuren in goed overleg met het Filmfonds en NPO, met beide kunnen we gelukkig snel schakelen. We checken natuurlijk of de extra kosten echt specifiek door de huidige situatie zijn ontstaan, maar tot nu toe krijgen we gedegen aanvragen binnen. Ook wanneer er andere cultuurfondsen bij een project betrokken zijn, die zelf geen extra budget voor meerkosten hebben, hebben het fonds en NPO die kosten op kunnen vangen.'

In welke fase klopten deze projecten bij jou aan?

'Allen zaten in de pre-productie, stonden op het punt om te gaan draaien, of moesten hun gehele productie weer opstarten na te zijn stilgelegd. Het gaat vooral om dramaprojecten, zowel voor tv als web, en een enkele docuserie.
Over all gaan de kosten vooral in extra uren en voorzorgsmaatregelen zitten, vertragingen zijn nu bijna onvermijdelijk en we zien natuurlijk ook graag dat iedereen de extra maatregelen volgt en werkt volgens het COVID-19 protocol voor de AV-sector.'

En hoe zie je het de komende maanden voor je?

'Nu voelen deze toekenningen van meerkosten als iets positiefs, dat we in deze tijden makers en projecten verder kunnen helpen, we werken toch allemaal voor hetzelfde doel! Maar vanaf nu verwachten we dat producties op moment van indiening al een planning en begroting op basis van de huidige situatie hebben opgesteld.'

nff-bas_de_meijer-.png

Stand van zaken verkenning talentontwikkeling

In de verkenning van het NPO-fonds naar talentontwikkeling heeft het fonds de afgelopen periode gesproken met ruim tachtig vertegenwoordigers uit de sector, variërend van jonge en mid career makers tot ervaren coaches, producenten, eindredacteuren en omroepdramaturgen, vertegenwoordigers van de NPO tot opleiders en andere betrokkenen bij talentontwikkeling.

Een kleine impressie van de belangrijkste uitkomsten: inzet op scenario/storytelling heeft prioriteit, er is behoefte aan feedback en evaluatie, aan aandacht voor seriematig werken, samenwerken en meer onderling sparren tussen makers, aan meer flexibiliteit en minder regels, aan een betere toegankelijkheid, ook voor talenten zonder afgeronde av-opleiding, men zou graag afscheid nemen van afvalraces, vergeet de mid career makers niet, er is behoefte aan een helder overkoepelend talentontwikkelingsbeleid bij de publieke omroep, en aan een andere samenwerking tussen de fondsen en omroepen ten behoeve van meer helderheid en minder bemoeienis, talentontwikkeling zou eerder proces- dan projectgericht moeten zijn, er is een wens voor kortlopende trajecten met kleine budgetten, en de mogelijkheid om zelf begeleiders/coaches te kunnen kiezen.
Lees hier verder.

meester-gezel_animatie.jpeg

Meester-Gezel wordt Team Up!

In juni besteedden we samen met Scriptbank extra aandacht aan onze meester-gezel regeling.
Een regeling waar we vaak enthousiaste geluiden over horen; het geeft scenariotalenten de kans om mee te schrijven aan een grote dramaserie. Toch stromen de aanvragen niet binnen, waar ligt dat aan?
 
Stap 1: Via online interviews sprak Gwyneth Sleutel (zowel verbonden aan Scriptbank als het NPO-fonds) makers die aan de regeling deelnamen. Marnie Blok en Saar Ponsioen, en duo Tijs van Marle en Reinier Noordzij vertelden eerlijk over hun samenwerking en deelden de do’s en dont’s van de regeling.
 
Stap 2: Leden van het Netwerk Scenarioschrijvers kregen via een prijsvraag de kans om een betere titel aan te dragen voor de regeling. Het ‘meester’ en ‘gezel’ leverde - zo bleek ook uit de interviews - een te hiërarchisch beeld op, terwijl het juist zo sterk om samenwerken en uitwisseling gaat.

Uit alle inzendingen is Team Up-scenario regeling als winnaar uit de bus gekomen, en daarmee hebben we twee prijswinnaars; Bastiaan Kroeger en Idse Grotenhuis gefeliciteerd! We nemen snel contact met jullie op over de gewonnen coaching/ inspiratiesessie. En we passen de titel per september officieel aan.

hittte_making_of.png

Vlog HITTE - The making of tijdens corona

Als één van de eerste producties aan de slag in tijden van corona, je zou het er warm van kunnen krijgen.. Maar de makers van HITTE (webdrama van Martijn Winkler/VERTOV en EO) gingen gewoon van start! We vroegen hen vlogjes te maken om ons mee te kunnen nemen in het maakproces.

In de eerste vlog volgen we de overpeinzingen van scenarist en regisseur Martijn tijdens het herschrijven in de pre-productie: nu te zien! Over een paar werken volgen we het team tijdens de productie.

top5.png

Kijktips - Moet je zien volgens Giancarlo Sánchez

De vakantietijd is in aantocht, een mooi moment om in de vrije uurtjes series in te halen. Maar welke?
We vroegen Giancarlo Sánchez (regisseur en commissielid drama bij het fonds) om tips.
 
1. ZeroZeroZero
‘De serie, van de makers van Gomorra, volgt de reis van een lading cocaïne. Het gaat voor mij vooral over drugsproblemen en hoe wij daar eigenlijk allemaal aan bijdragen. Zo cool dat NPO dit uitzendt!’

2. Tully
‘Stoer dat Charlize Theron kiest om ook zulke rollen te spelen, zoals de uitgeputte moeder in deze comedy-drama film.’

3. Tom Adelaar
‘Gewoon mijn favoriete One Night Stand.’

4. Ajouad en de Top 600
‘Dit moeten mensen zien. Voor de serie Mocro Maffia deed ik veel onderzoek naar wat zulke jongens drijft, in de Top 600 zie je dat Ajouad echt het gesprek met ze aan gaat. Je wordt er niet altijd vrolijk van, maar het is zo ontwapenend.

5. Alles van Eric Andre
‘Zoek hem op YouTube op, vooral zijn absurdistische interviews met celebrities zijn bekend. Dit is niet voor iedereen, hij maakt bijna manische, maar echt goede satire.’

 

ons_eiland_.png

Het bureau NPO-fonds is gesloten van 27 juli t/m 14 augustus.
Een goede zomer toegewenst, en blijf gezond!

footer_nieuwsbrief.jpeg

Regelingen en voorwaarden NPO-fondsbudget aangepast
Herziening audio-regelingen NPO-fonds
NPO 3LAB is op zoek naar jouw beste korte documentaire plan
Terugblik op een zeer geslaagde middag met commissieleden NPO-fonds
Adviesrondes 2024
Let op: wijziging besluitdatum ronde 23 mei en 7 november 2023
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid