LogoFonds

Oproep: IDFA Project Space NL i.s.m. het NPO-fonds 2022

Ben je beginnend filmmaker en heb je ambities om een artistieke documentaire te maken? Meld je dan voor 10 mei aan voor IDFA Project Space NL i.s.m. het NPO-fonds 2022 om onder intensieve begeleiding een professioneel filmplan te ontwikkelen.

Tijdens de IDFA Project Space NL i.s.m. het NPO-fonds werken zes beginnende talenten een aantal maanden onder professionele begeleiding een eerste idee uit tot een filmplan met begeleidend visueel materiaal. Het doel van de workshop  is om  talentvolle  makers te helpen in hun ontwikkeling en bij te dragen aan de totstandkoming van een artistiek hoogwaardig ontwikkelingsplan voor een documentaire.

Het programma

De deelnemers worden inhoudelijk begeleid bij het uitwerken van de research, het ontwikkelen van de verhaalstructuur en het schrijven van een filmplan. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van het auteurschap van de deelnemers en stimuleert het hen nieuwe vertelvormen binnen het documentaire-genre te onderzoeken en aandacht te besteden aan de beoogde doelgroep(en) van hun plan.

Dit jaar wordt het programma opnieuw verrijkt met een aantal internationale componenten. Zo trapt de workshop voor de zomer af met een uitgebreide en persoonlijke kennismakingsbijeenkomst, gecombineerd met inspiratiesessies van gerenommeerde internationale makers die uitgenodigd zijn in het kader van IDFA Project Space. De volgende workshopbijeenkomsten vinden plaats tussen augustus en november. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om in een ‘snelkookpan’-vorm het plan flink verder te brengen. De uiteindelijke filmplannen kunnen leiden tot een ontwikkelingsaanvraag bij het NPO-fonds.

Karen de Bok Talent Prijs 2022

Tijdens de bijeenkomsten worden de plannen gezamenlijk onder de loep genomen onder begeleiding van de workshopleiding en worden er ter inspiratie verschillende gastlessen georganiseerd met (internationale) professionals uit verschillende disciplines. Elke deelnemer wordt aan het begin van het traject gekoppeld aan een producent. Naast het geschreven plan is het maken van een teaser onderdeel van de workshop. Hiervoor wordt per deelnemer een budget beschikbaar gesteld. Deze filmplannen, inclusief teasers, worden na afloop van de workshop voorgelegd aan een jury die hieruit de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2022 zal kiezen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van maximaal € 25.000 voor de verdere ontwikkeling van het plan.

Tijdens IDFA presenteren de deelnemers hun filmplan aan de eindredacteuren documentaire van de Nederlandse Publieke Omroep en aan andere professionele relaties uit de documentaire-sector. IDFA faciliteert tevens de koppeling aan relevante (internationale) professionele partners met als doel de verdere ontwikkeling en eventuele productie van het project. Ter afsluiting doen de makers tijdens het festival mee aan het internationale trainingsprogramma IDFAcademy. IDFA vertoont, indien van voldoende kwaliteit, de films die voortkomen uit de workshop op (een latere editie van) het festival.

Profiel

De workshop richt zich in eerste instantie op beginnende makers, die ten minste één (korte) productie binnen het documentaire-genre op hun naam hebben staan. Deze moet zijn vertoond in de bioscoop, op een festival of op een (s)vod platform. Ook meer ervaren makers die met een heldere motivatie een nieuwe vorm willen onderzoeken, kunnen zich aanmelden. Deelnemers mogen om in aanmerking te komen niet in vaste dienst zijn bij een van de Nederlandse publieke omroepen.

Bij de aanmelding wordt onder meer om een synopsis en motivatie gevraagd. Bij de synopsis is het van belang dat er urgentie en originaliteit spreekt uit het filmidee en dat de uitdaging in de ontwikkeling helder is geformuleerd. Ook moet er aantoonbare stappen in de research zijn gezet. Wat motivatie betreft wordt van de deelnemers verwacht dat zij duidelijk kunnen toelichten waarom zij de workshop willen volgen en welke leerdoelen zij zichzelf stellen. Er wordt gestreefd naar een selectie van projecten waarvan een aantal de potentie heeft internationale aansluiting te vinden. De voertaal van de workshop is Nederlands, maar sommige bijeenkomsten zullen in het Engels zijn. Deelnemers dienen de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift te beheersen. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij zich committeren aan de workshop en goed voorbereid bij alle bijeenkomsten aanwezig zullen zijn.

Aanmelding en planning

  • Aanmelden kan tot 10 mei.
  • Een selectiecommissie selecteert uit alle aanmeldingen twaalf kandidaten die half juni uitgenodigd worden voor een gesprek.
  • Op basis van deze gesprekken worden zes deelnemers geselecteerd voor de workshop. De eerste bijeenkomst vindt eind juni plaats.
  • Van juli tot eind augustus werken de deelnemers in eigen tijd aan hun filmplan en dient de definitieve koppeling aan een producent plaats te hebben gevonden.
  • De documentaires kunnen kort of mid-length zijn.
  • Vanaf eind augustus wordt er een reeks bijeenkomsten gepland van een aantal dagen.
  • Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze 2 à 3 dagen per week aan het filmplan kunnen werken.
  • De eindpresentatie en uitreiking van de Karen de Bok Talent Prijs 2022 vindt plaats tijdens IDFA 2022.
  • De workshop wordt afgesloten met deelname aan de IDFAcademy tijdens IDFA 2022.

Voor vragen kun je mailen naar idfacademy@idfa.nl.
En meld je hier aan voor de workshop.

Regelingen en voorwaarden NPO-fondsbudget aangepast
Herziening audio-regelingen NPO-fonds
NPO 3LAB is op zoek naar jouw beste korte documentaire plan
Terugblik op een zeer geslaagde middag met commissieleden NPO-fonds
Adviesrondes 2024
Let op: wijziging besluitdatum ronde 23 mei en 7 november 2023
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid