LogoFonds

Roshan Nejal wint Karen de Bok Talent Prijs 2021

Roshan Nejal is met zijn filmplan Lucky Boy de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2021. Vandaag werd de prijs, €25.000 voor de verdere ontwikkeling van de film, voor het 5e jaar op rij uitgereikt aan het winnende documentaire plan van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop.

Vanmiddag presenteerden de deelnemers van de workshop tijdens IDFA hun filmplannen aan de Nederlandse publieke omroepen, documentaire producenten en makers in Het Compagnietheater te Amsterdam. Juryvoorzitter Emile Fallaux maakte vervolgens de winnaar van de prijs bekend.

“Roshan Nejal ontwikkelt een moedig filmplan over mannen die slachtoffer zijn van ongewilde seks. Tot nu toe spraken zij er niet over omdat ze zich ervoor schamen. Het is een taboe, zeker in de mannenwereld met zijn toxic masculinity. De filmmaker heeft dit zelf ervaren.
De originele vorm en visualisering zullen het uiterste van hem vergen. Hij neemt forse risico’s. Maar juist de ambitie om dit onderbelichte onderwerp met zoveel durf te verbeelden verdient steun voor de verdere ontwikkeling. En daarmee de Karen de Bok Talent Prijs 2021”.

Tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds workshop ontwikkelden de zes deelnemende documentaire talenten de afgelopen maanden in samenwerking met een producent hun documentaire idee tot een filmplan en teaser. Zij werden daarbij inhoudelijk begeleid door regisseur Ester Gould (Head of Studies), regisseur en schrijver Beri Shalmashi en producent Frank van den Engel.

De Karen de Bok Talent Prijs is een ontwikkelingsbijdrage van €25.000, die beschikbaar wordt gesteld door het NPO-fonds. Met de bijdrage kan de regisseur in samenwerking met een omroep werken aan de verdere ontwikkeling van het documentaire plan, waarna bij het fonds een aanvraag voor een productiebijdrage kan worden ingediend. De prijs is vernoemd naar Karen de Bok. Zij was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO en had een bijzonder oog voor talent en vernieuwende makers. Karen de Bok overleed in januari 2017.

Eerder werd de prijs uitgereikt aan Marina Meijer, Shamira Raphaëla, Emma Lesuis en Huibert van Wijk. In 2018 was Salvador Gieling een van de deelnemers van de workshop; het filmplan dat hij toen ontwikkelde Lessons for Luca is komende week op IDFA te zien.

Regelingen en voorwaarden NPO-fondsbudget aangepast
Herziening audio-regelingen NPO-fonds
NPO 3LAB is op zoek naar jouw beste korte documentaire plan
Terugblik op een zeer geslaagde middag met commissieleden NPO-fonds
Adviesrondes 2024
Let op: wijziging besluitdatum ronde 23 mei en 7 november 2023
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid