LogoFonds

"Ze Noemen Me Baboe" gaat naar de Oscars

De Nederlandse inzending voor de categorie Beste Documentaire van de Academy Awards dit jaar is Ze Noemen Me Baboe van Sandra Beerends.

Ze Noemen Me Baboe is een universeel, tijdloos verhaal over liefde, loyaliteit en de empowerment van vrouwen. De film vertelt het verhaal van Alima, die als nanny werkte in de voormalige Nederlandse kolonie Indonesië en is geheel samengesteld uit uniek archiefmateriaal. Haar verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende strijd voor onafhankelijkheid van Indonesië. Alima is al die jaren een loyale en liefdevolle nanny, maar tegelijkertijd blijft ze trouw aan haar minnaar Riboet, een Indonesische onafhankelijkheidsstrijder.

Regisseur Sandra Beerends, van Indonesische en Nederlandse afkomst, vertelt het verhaal van Alima vanuit een uniek Indonesisch en vrouwelijk perspectief.

De film is geproduceerd door Pieter van Huystee Film en NTR, en werd mede mogelijk gemaakt door steun van het NPO-fonds.

Oscar nominaties

De Oscar nominaties in alle categorieën van de Academy Awards worden bekend gemaakt op 15 maart 2021. De 93e Academy Awards-uitreiking vindt plaats op 25 april 2021 in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, Californië.

Bekijk de trailer van Ze Noemen Me Baboe.

Recensies en prijzen

Business Doc Europe: “Een betoverende reis door ruimte, geschiedenis en emoties, zorgvuldig en liefdevol gemaakt op basis van found footage.”

Sydney Morning Herald: “Een Indonesische variatie op Roma's thema van een onzichtbare figuur die een gezin bij elkaar houdt terwijl de geschiedenis verandert, het is het hoogtepunt van het programma Europe! Voices of Women op het Sydney Filmfestival.”

Cineuropa review: "Ze Noemen Me Baboe omvat universele thema's als zelfbeschikking, vrouwenrechten en onderdrukking en is een waardevol document dat ons in staat stelt om de manier waarop we naar de geschiedenis kijken te heroverwegen.''

Tempo (Indonesisch tijdschrift): " Ze Noemen Me Baboe brengt ons terug in de tijd met zijn krachtige scènes en verhaal."

Ze Noemen Me Baboe is geselecteerd voor een groot aantal internationale filmfestivals, waaronder IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), Thessaloniki Documentary Film Festival, FIPADOC (Biarritz) en voor het programma Europe! Voices of Women van het Sydney Film Festival.

Prijzen en nominaties zijn onder meer: 2020 Focal Award: Best use of archival footage in a history feature, VIKTOR DOK.horizonte award op DOK.fest München, Gouden Kalf voor Beste Documentaire, Gouden Kalf voor Beste Montage, Buma Award voor Beste Muziek en een speciale vermelding van PRIX EUROPA.

Regelingen en voorwaarden NPO-fondsbudget aangepast
Herziening audio-regelingen NPO-fonds
NPO 3LAB is op zoek naar jouw beste korte documentaire plan
Terugblik op een zeer geslaagde middag met commissieleden NPO-fonds
Adviesrondes 2024
Let op: wijziging besluitdatum ronde 23 mei en 7 november 2023
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid