LogoOver NPO

Onderzoek bijbanen hoogleraren breed opgepakt

Nieuwsuur (NOS/NTR)

In april 2022 publiceert Nieuwsuur een groot onderzoek naar hoogleraren in ons land en hun nevenfuncties. Het is het startschot van een maatschappelijk debat over academische vrijheid en wetenschappelijke integriteit. Wat blijkt: universiteiten hebben slecht zicht op de bijbanen van duizenden topwetenschappers. De verplichte registratie ervan is een chaos. Sommige instellingen hebben, tegen de afspraken in, ├╝berhaupt geen register.

Nieuwsuur stuit in het onderzoek op verschillende prominente hoogleraren bij wie zaken niet op orde zijn. Het gaat onder meer om een voormalig premier, een plaatsvervangend rechter en een aantal universiteitsbestuurders. De publicatie heeft op alle niveaus impact. Ook bij de politiek, gezien de geschrokken reactie van de minister van Onderwijs en het pleidooi voor een centraal landelijk register vanuit de universiteiten. Diverse landelijke en regionale media nemen de berichtgeving van Nieuwsuur over, evenals de universiteitsbladen. Tevens wordt de uitvoerige online publicatie ook zeer goed gelezen.

Zedenzaken

In maart publiceert Nieuwsuur een nieuwsverhaal over zedenzaken die steeds langer op de plank blijven liggen ondanks extra rechercheurs. Het verhaal wordt breed opgepikt door andere media en leidt ook tot een scala aan Kamervragen aan de minister van Justitie.

NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)