LogoOver NPO

Politie maakt kritische documentaire tot verplichte lesstof

De blauwe familie (KRO-NCRV)

De politie heeft de basisopleiding aangepast in een poging discriminatie en racisme door de politie uit te bannen. Zo moeten alle agenten in opleiding nu verplicht de kritische KRO-NCRV documentaire De blauwe familie (2022) kijken.

In de documentaire vertellen zes klokkenluiders dat agenten op de werkvloer gediscrimineerd, buitengesloten en gepest worden. Ook voelt het voor agenten niet veilig om deze problemen aan te kaarten. De documentaire bracht binnen en buiten de politie een schok teweeg.

Structureel probleem

De politietop bevestigde al eerder dat discriminatie en racisme binnen de politie een structureel probleem is en beloofde beterschap. NU.nl sprak met meerdere agenten in opleiding, die anoniem bevestigen dat "je er echt niet mee wegkomt" om De blauwe familie niet bekeken te hebben. "De docent pikte ons er allemaal uit en je moest er vragen over beantwoorden", licht een van hen toe. Een ander laat weten dat het zien van de documentaire "een eye opener" was over discriminatie door en binnen de politie. "Deze kennis ga ik zeker meenemen wanneer ik straks de straat op ga."

Introductieweken

Op opleidingslocatie Amsterdam komt De blauwe familie al tijdens de introductieweken aan bod, in de workshop Integriteit versus Bewustwording. De agenten in opleiding bekijken als voorbereiding de documentaire, gaan erover in gesprek en maken opdrachten.

De Tweede Kamer debatteerde in mei 2023 over racisme en discriminatie in de politieorganisatie naar aanleiding van de KRO-NCRV documentaire.

NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)