LogoOver NPO

Audiodescriptie

Hoe kunnen blinden en slechtzienden toch van onze programma's genieten?

Een stem tussen de dialogen door

Audiodescriptie maakt programma’s toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal voor mensen met een visuele beperking veel beter te volgen. Wat beschreven wordt zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd.

Een audiologo geeft voor een programma aan of audiodescriptie beschikbaar is. Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

Programma's met audiodescriptie

Kijk voor een overzicht van onze programma’s met audiodescriptie op npol.nl/audiodescriptie

Earcatch

Lees hier meer over de app Earcatch.

Ook interessant

Een kijkje achter de schermen

Hoe wordt audiodescriptie bij een programma gemaakt en wat komt daar allemaal bij kijken? Technicus Mereijn vander Heijden en stemactrice Chava voor in 't Holt leggen het uit. De video is te bekijken met ondertiteling, met gebarentolk en natuurlijk ook met audiodescriptie!

NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)