LogoOver NPO

Wat we betekenen

Welke waarde heeft de publieke omroep voor de Nederlandse samenleving? Een antwoord op die vraag vind je in de etalage van impactvolle voorbeelden uit onze programmering van het afgelopen jaar. Verdeeld over vijf thema's, die we hieronder kort uitlichten. Of ga direct naar de etalage.
Impactvolle voorbeelden

Van dagelijkse waarde

De publieke omroep is dagelijks van waarde voor de Nederlandse samenleving. Maatschappelijke relevantie en betekenisvolle impact zijn onze drijfveren. Dat zie je terug in onze programma’s en tijdens tal van evenementen en activiteiten die we daar omheen organiseren. Aan de hand van voorbeelden laten we hier graag zien wat we allemaal teweegbrengen. Voor jou als kijker en luisteraar en voor de samenleving als geheel.

We zijn een aanjager van maatschappelijk debat

Een vrije pers die de macht controleert is een voorwaarde voor een gezonde democratie. De publieke omroep speelt daarin een cruciale rol. Als journalistieke waakhond zetten we ‘Den Haag’ regelmatig op scherp, wat weer door andere media breed wordt opgepakt. En ook met onze satirische programma’s voeden we het maatschappelijke debat. Via de omroepen belichten we de zaken vanuit meerdere kanten. Zo dragen we als publieke omroep bij aan inzicht en meningsvorming, wat de kijker helpt om ook zijn rol als kiezer te kunnen vervullen.

Bekijk enkele voorbeelden van onze bijdrage aan het functioneren van de democratie
Impactvolle voorbeelden

We zijn een levensader voor de creatieve sector

De publieke omroep is het grootste cultuurpodium van Nederland. We werken samen met vele festivals, culturele organisaties, producenten en zelfstandige makers. We laten het publiek kennismaken en genieten van kunst en cultuur in alle denkbare genres en vormen en stimuleren daarmee de cultuurparticipatie in ons land. Daarnaast zijn we een belangrijke kweekvijver en springplank voor nieuw talent.

Bekijk enkele voorbeelden van onze waarde voor de culturele en creatieve sector

We zijn een bron van kennis en educatie

Programma’s van de publieke omroep zijn leerzaam en worden volop gebruikt in het onderwijs. Ze dragen bij aan maatschappelijke bewustwording en aan de persoonlijke groei van alle Nederlanders. Wetenschap, geschiedenis en kennisquizzen zijn vaste en gewaardeerde onderdelen van onze programmering. En met Schooltv en NPO Kennis bieden we online een onuitputtelijke bron van leerzame publieke content voor alle leeftijden.

Bekijk enkele voorbeelden van onze educatieve waarde voor alle doelgroepen en leeftijden

We zijn een stimulator van innovatie en vernieuwing

We zijn continu bezig te innoveren met nieuwe toepassingen en verhaalvormen. Dat geeft onze programma’s meer impact en extra verdieping. Zo spelen we in op het snel veranderende mediagedrag van ons publiek en jagen we de vernieuwing binnen de media aan. We zoeken actief de samenwerking met start-ups, wat vaak een vliegwiel is voor hun verdere ontwikkeling.

Bekijk enkele voorbeelden van onze innovatieve waarde in de programmering

We zijn verbindend voor heel Nederland

Samen juichen, genieten, vieren en herdenken: dat brengt saamhorigheid en verbondenheid in onze samenleving. De publieke omroep zorgt ervoor dat iedereen het kan meemaken. Daarnaast tonen omroepen hun maatschappelijke betrokkenheid door samen met andere organisaties aandacht te vragen voor goede doelen of andere thema’s. Van eenzaamheid tot pesten, van klimaatbewustzijn tot de strijd tegen kanker. Ook zingeving en levensbeschouwing zijn van oudsher vaste waarden bij de publieke omroep. Dat zien we niet alleen terug in de programma’s, maar ook tijdens events waar jong en oud elkaar ontmoeten en hun overtuigingen kunnen delen.

Bekijk enkele voorbeelden van onze verbindende en sociale waarde voor Nederland

Ook interessant

Waar we voor staan
Wie we zijn
Onze prestaties
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)