Ondergrondse Sporen
Vanaf zondag 31 augustus om 22:09 uur op NPO 2
In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november 2024, lanceert Omroep ZWART de achtdelige documentaire reeks Ondergrondse Sporen. In de serie, geproduceerd door productiehuis de Haaien nemen tv-makers Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink de kijker mee op een reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Tijdens hun reis onderzoeken de makers de huidige stand van Amerika en laten ze zien hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024 beïnvloedt. Ondergrondse Sporen is vanaf 31 augustus om 22:09 te zien bij omroep ZWART op NPO 2 en NPO Start.
Sporen van vrijheid
Om de verdeeldheid binnen de Amerikaanse samenleving in beeld te brengen reizen filmmakers Martijn en Finbarr, de een zwart en de ander wit, langs de route van ‘The Underground Railroad’. De reis voert hen door de staten Mississippi, Alabama, Tennessee, Missouri en Illinois naar Chicago en Detroit om uiteindelijk in Canada te eindigen. Ze bezoeken onder meer de Angola Prison, een immense gevangenis, voorheen een katoenplantage, waar destijds tot slaafgemaakten werkten. Hier worden zwarte gevangenen als gladiatoren voor de stieren geworpen tijdens de Angola Prison Rodeo, een jaarlijks terugkerend evenement waar ze voor een paar tientjes hun leven wagen. In St Louis ontmoeten ze een oerconservatief, wit advocatenechtpaar dat het nieuws haalde door met automatische wapens Black Lives demonstranten uit hun voortuin te jagen. Maar ze zien ook de mensen die schadevergoeding voor het slavernijverleden krijgen, iets waar ze in de hele wereld over praten, maar niets aan doen. De herstelbetaling komt onder meer uit belasting op de gelegaliseerde wietteelt.
Hollandse nuchterheid
De filmmakers worden gedurende de serie voortdurend geconfronteerd met hun eigen kleur en met elkaar. Hun reis door een land met een geschiedenis die getekend is door kleurcontrasten dwingt hen met hun Hollandse nuchterheid na te denken over wie zij zijn, waar zij staan, en hoe zij zich verhouden tot hun omgeving. De serie biedt een confronterende spiegel voor spanning en vraagstukken die ook in de Nederlandse samenleving spelen, van de Zwarte Piet-discussie tot racial profiling.
Akwasi Ansah, creatief directeur van Omroep ZWART, over de serie: "Het Amerika van nu is als een tikkende tijdbom die om diepgaande reflectie vraagt. In Ondergrondse Sporen doen Martijn en Finbarr dat op indrukwekkende wijze. Met hun reis langs de Undergrond Railroad leggen ze de historische wortels van de maatschappelijke verdeeldheid in Amerika bloot. De manier waarop ze dit doen, hebben we in Nederland nog nooit gezien. Als kleine aspirant omroep zijn we ontzettend trots dat we een achtdelige documentaireserie van deze grootte hebben kunnen maken in samenwerking met De Haaien in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.”
Over Ondergrondse Sporen
De achtdelige documentaireserie 'Ondergrondse Sporen', geproduceerd door De Haaien, behandelt thema’s als maatschappelijke verdeeldheid, raciale kwesties en onrechtvaardigheid in het huidige Amerika. Deze thema's worden onderzocht in de context van de doorwerking van het slavernijverleden, waarbij de serie kijkers meeneemt langs de historische route van de Underground Railroad.