'Jongeren moeten een schop onder hun hol en naar de stembus'
'Jongeren moeten een schop onder hun hol en naar de stembus'
- 2 minuten leestijd
Tim Hofman begint met wat mensen een beweging om jongeren naar de stembus te krijgen.
Weet je hoeveel jongeren onder de 25 voor het eerst mogen stemmen in maart? Zo'n 800.000. Dat zijn heel veel zetels in de Tweede Kamer. Eén probleem: bovengemiddeld veel jongeren gaan niet stemmen. En daar willen Tim Hofman en wat twitteraars echt wat aan doen.
Dus komen ze met een plan, een beweging, een initatief: De Stembus 2017. #MAKEVOTINGGREATAGAIN. Volgens Tim heeft deze generatie 'een schop onder z'n hol' nodig. En daar is mede-initiatiefnemer Rutger de Quay het mee eens. "Jongeren janken heel veel over wat er anders moet, maar vervolgens doen ze er niks aan.
Goed initiatief @destembus2017. Jongeren hebben al jaren het hoogste percentage niet-stemmers bij verkiezingen voor de Tweede Kamer #tk2017 pic.twitter.com/psCeHBi0Qb
— Thomas Boeschoten ☄ (@boeschoten) 29 januari 2017
Stemmen jongeren zo weinig dan?
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ging bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 bijna een derde van de jongeren niet naar de stembus (30 procent). Het gemiddeld aantal niet-stemmers onder alle leeftijdsgroepen was 25 procent.
Ja da's dus best wel weinig inderdaad - in ieder geval genoeg om een flinke impact te hebben op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen als al deze mensen wél gaan stemmen. Overigens belangrijk om nog even te vermelden: De Stembus gaat dus niemand vertellen op wie ze moeten stemmen. Het enige doel is mensen überhaupt naar de stembus te krijgen.