Dít zeggen politieke partijen over vapen
- Artikel
- 17 nov 2023
- 3 minuten leestijd
Blauwe bes, bubblegum en vanille. E-sigaretten of ‘vapes’ met smaakjes gaan vanaf 2024 in rook op. Ook moeten glitters en vrolijke kleuren plaats maken voor een neutrale verpakking. Het doel: de Rookvrije Generatie behalen per 2040. Wat zeggen de politieke partijen over de vape?
Rookvrije Generatie
Een wereld zónder sigaretten? Dat is het doel van de KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds. Samen zijn zij (in 2015) namelijk de beweging Rookvrije Generatie gestart. Daarmee willen zij kinderen laten opgroeien zonder te worden blootgesteld aan de rook of producten van tabak, zodat ze niet worden verleid om te gaan roken. De overheid neemt (extra) maatregelen om te zorgen dat kinderen die nu opgroeien, onderdeel zijn van die rookvrije generatie. Die maatregelen gaan niet alleen over tabakssigaretten, maar óók over de vape.
De E-sigaret smaakt (niet naar) meer
Blauwe bes, appeltaart en bubblegum: de e-sigaret of vape kwam eerder in tientallen smaken en soorten. Sinds januari 2023 is er echter een verbod ingevoerd op vapes met zulke smaakjes. Denk aan mango, hazelnootpasta of mojito. Het verbod zou er al eerder zijn, maar werd uitgesteld. De overheid wil met het weghalen van smaakjes e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren, omdat het een opstapproduct kan zijn naar de ‘gewone’ sigaret.
Vapeproducenten mogen hun voorraad mét smaken wel nog verkopen, tót 1 januari 2024. Daarna gaan alle fruitige en zoete smaakjes in rook op. De enige smaak die dan nog geproduceerd en verkocht mag worden? Tabak. De e-sigaret blijft dus bestaan, zolang deze een tabakssmaak heeft. Rokers zouden zo wel nog steeds e-sigaretten kunnen gebruiken als hulpmiddel om te stoppen met roken, aldus de Rijksoverheid. Dat is namelijk waar de e-sigaret ooit voor was bedacht: als alternatief voor de tabakssigaret.
Geen glitters en kleuren meer
Niet alleen het smakenpalet waarin vapes bestaan zou de e-sigaret aantrekkelijk maken, maar ook de verpakking. Vapes zijn soms zó verpakt, dat het niet eens meer lijkt op een sigaret. Ze komen in vrolijke kleuren, glitters of lijken bijvoorbeeld op lipgloss…Door zo’n uiterlijk zien ouders niet wat hun kind op zak heeft, en e-sigaretten kunnen door hun omhulsel gezien worden als mooi accessoire. E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakking, maar het is nog niet bekend wanneer die regel ingaat.
Politieke partijen over de vape
Vrolijke verpakkingen ziet onder andere de partij D66 graag verdwijnen. “Jongeren worden door al die tierelantijnen verleid om te gaan roken”, aldus D66-Kamerlid Jeanet van der Laan. De partij wil al een tijdje dat vapes een neutrale verpakking krijgen.
Ook andere politieke partijen willen de e-sigaret aan banden leggen. Zo vindt de Partij van de Dieren dat vapes alleen in tabaksspeciaalzaken mogen liggen. De SGP, SP, ChristenUnie, CDA en D66 willen ook het aantal verkooppunten waar (e-)sigaretten worden verkocht terugdringen. CDA-Kamerlid Anne Kuik wil zo snel mogelijk met een wijzigingsvoorstel komen om vast te leggen dat e-sigaretten duurder moeten worden. Naast het CDA willen (in ieder geval) ook D66, GroenLinks/PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren de vape duurder maken.
Een op de vijf jongeren heeft gevaped in het afgelopen jaar, terwijl ook vapes nicotine bevatten. Het zal nog even duren, maar als het aan (de meeste) partijen ligt wordt vapen duurder gemaakt zoals het geval is bij tabakssigaretten. Smaken als stroopwafel, passievrucht en appel zul je per 2024 in ieder geval niét meer tegenkomen.
Meer over de verkiezingen? Check npo3.nl/stemmen