Groente op de barbecue: gezond of ongezond?
- Artikel
- 16 jun 2022
- 2 minuten leestijd
Zodra de zon schijnt en de temperaturen boven de twintig graden uitkomen, liggen de supermarkten weer vol met vleespakketten voor de barbecue. Naast vlees worden er ook steeds vaker groenten gegrild op de barbecue. Hoe gezond is dat eigenlijk?
Hoe gezond is het eigenlijk?
Wie gezond bezig denkt te zijn, legt naast grote stukken vlees ook nog wat groenten op het rooster. Belangrijk is dat je de groenten, net als rauw vlees, goed gaar grilt. De temperatuur van een barbecue, in principe tussen de 120 en 250 graden, is goed in staat om mogelijke bacteriën te doden. Enige nadeel is dat er door de hoge temperatuur snel zwarte en voor het oog onaantrekkelijke randjes ontstaan. Die randjes worden vaak als ongezond gezien, maar eigenlijk kunnen ze, in tegenstelling tot bij vlees, niet zoveel kwaad. Het zijn in het geval van groenten onschadelijke koolhydraten die verbranden: heel lekker is het niet, maar niet ongezond.
Groenten zijn en blijven gezond, ook als ze van de barbecue komen.
Gegrilde versus gekookte groenten
De barbecue heeft een ongezonder imago dan de kookplaat, waardoor al snel gedacht wordt dat gekookte groenten gezonder zijn. Maar niets is minder waar: gegrilde groenten zijn in de basis gezonder. Tijdens het kookproces gaan er veel vitamines verloren die oplossen in het water. Bij grillen is dat niet het geval. Let er op dat je je groenten niet te lang laat liggen op de barbecue, want anders blijft er nog weinig van je courgette, aubergine of paprika én zijn gezonde vitamines over.
Tips voor het grillen van groenten
- Zorg dat de groenten gewassen en gedroogd zijn. Als je groente vochtig op de barbecue legt, stoomt de groente in plaats van dat je het grilt.
- Snij je groenten in gelijkwaardige stukken. Zo zorg je dat alles tegelijk klaar is.
- Bestrijk de groenten voor het grillen met olie. De olie voorkomt dat de groenten snel verbranden.
- Maiskolven, bietjes en zoete aardappelen hebben een langere bereidingstijd. Dus als je haast of hele erg trek hebt, kun je deze beter aan je voorbij laten gaan.