Met kramp naar werk? Zó denken de politieke partijen over menstruatieverlof
- Artikel
- 09 nov 2023
- 3 minuten leestijd
Hoofdpijn, buikkrampen en zelfs overgeven. Voor sommige mensen gebeurt dit élke menstruatieperiode. Daar zit je dan, met krampen op je werk. Want met betaald verlof door ongesteldheid… dat mag in Nederland niet. Wat zeggen politieke partijen eigenlijk over menstruatieverlof?
Wat houdt menstruatieverlof in?
Menstruatieverlof is een vorm van verlof waarbij vrouwen vrij kunnen nemen van werk tijdens hun menstruatieperiode. Het doel? Begrip en ondersteuning bieden voor de fysieke en emotionele uitdagingen die menstruatie met zich mee kan brengen. Want uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat ongeveer een derde van de vrouwen tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden (zoals werk) volledig kan uitvoeren. Menstruatieverlof zou de gendergelijkheid op de werkvloer moeten bevorderen, en het erkent de behoeften tijdens de menstruatieperiode.
In deze landen krijg je vrij als je ongesteld bent!
Wereldwijd zijn er maar een paar landen waar menstruatieverlof wettelijk is geregeld: Indonesië, Zambia, Zuid-Korea, Japan, Taiwan en China. Sinds vorig jaar is er ook menstruatieverlof in Spanje ingevoerd. Het eerste Europese land! Maar…zal Nederland een voorbeeld nemen aan Spanje?
Dit vindt de Nederlandse politiek ervan
In Nederland is menstruatieverlof (nog) niet wettelijk geregeld. Je kunt je wel ‘gewoon ziekmelden’. Dan betaalt de werkgever minstens 70% van je loon door. Onderzoek naar eventueel menstruatieverlof pakt ons kabinet ook nog niet op. Aan tafel bij de talkshow Op1 vertelt Emma Lok, directeur van WOMEN inc.: “Het is belangrijk dat er nu een nationale strategie voor vrouwengezondheid komt. Dat het opgenomen wordt door de verschillende partijen in hun partijprogramma’s, zodat het ook straks in het nieuwe regeerakkoord staat.” Volgens Emma is dat simpelweg een kwestie van prioriteit.
In de huidige Nederlandse politiek is er weinig aandacht voor eventueel menstruatieverlof en een wetsvoorstel daarvan. Alleen BIJ1 benoemt in hun verkiezingsprogramma dat ze een menstruatieverlof willen instellen. De PvdD schrijft wel het taboe rond menstruatie te willen doorbreken, maar wat dat precies inhoudt is niet duidelijk. Daarnaast willen Volt en Groenlinks/PvdA wel menstruatieproducten gratis beschikbaar stellen en aanbieden op publieke plekken, zoals op scholen en in overheidsgebouwen.
Dat laatste is iets waar ook de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) voor pleit. Zij vinden dat scholen gratis menstruatieproducten zouden moeten aanbieden. Volgens hen draagt dat bij aan het oplossen van menstruatietaboe en menstruatiearmoede. De overige partijen (VVD, BBB, CDA, CU, PVV, FvD, NSC, SGP, D66, SP, DENK, JA21) schrijven in hun laatste verkiezingsprogramma precies niks over menstruatie(verlof).
De ‘paradox’ van menstruatieverlof
De meningen over menstruatieverlof zijn verdeeld, ook in Nederland. Zo leeft er vanuit feministisch oogpunt de angst dat deze regeling averechts werkt voor gendergelijkheid op de werkvloer. Werkgevers zouden na het invoeren van wettelijk menstruatieverlof mogelijk eerder mannen dan vrouwen aannemen, omdat ze bang zijn voor meer afwezigheid bij vrouwelijke werknemers. De werkgever zou niet zitten wachten op vrouwen die een paar dagen per maand (doorbetaald) vrij zijn…Maar: over dat geld hoeft de werkgever zich trouwens niet direct zorgen te maken, want in Spanje is het bijvoorbeeld zó geregeld dat de kosten voor het sociale zorgsysteem zijn. En níet voor de werkgever zelf...
Gendergelijkheid bereiken op de werkvloer is een uitdaging. Een startpunt is in ieder geval erkennen hoe vervelend menstruatieklachten (kunnen) zijn en erkennen dat je met menstruatieklachten soms écht niet in staat bent om te werken. En laten we eerlijk zijn: als alle mannen zouden menstrueren, was er misschien allang menstruatieverlof geweest… Óók in Nederland.
Meer over de verkiezingen? Check npo3.nl/stemmen