Jacqueline werd slachtoffer toeslagenaffaire: ‘Ik rij nu met 200 de vangrail in, dacht ik soms’
- Artikel
- 31 okt 2024
- 2 minuten leestijd
Jacqueline werd slachtoffer van de toeslagenaffaire en moest tussen 2006 en 2012 tussen de 9.000 en 12.000 euro per jaar terugbetalen. "De paniek is zo groot dat je eigenlijk gewoon blokkeert."
Vanaf 2006 brengt Jacqueline haar zoon af en toe naar de kinderopvang en ontvangt ze daar toeslag voor. Als ze in 2009 een brief van de Belastingdienst krijgt met de mededeling dat ze alle toeslagen van 2006 moet terugbetalen, slaat de schrik haar om het hart. Dit gaat nog jaren door en er wordt beslag gelegd op Jacqueline’s loon. “Er bleef 650 euro over in de maand, dat is niet genoeg om je vaste lasten te betalen."
Al snel werden Jacqueline en haar zoon uit huis gezet omdat ze de huur niet langer kon betalen. Door alle paniek blokkeert ze volledig en durft ze op een gegeven moment haar post niet meer open te maken.
Burn-out
“De paniek is zo erg dat ik uiteindelijk een burn-out had op mijn werk”, vertelt Jacqueline over de verregaande gevolgen. “Er zijn momenten geweest dat ik het allemaal niet meer zag zitten en dat je denkt: ik rij nu gewoon met 200 de vangrail in en het hoeft van mij niet meer.”
Geloof en familie
Jacqueline leunt op haar geloof om de kracht te vinden om door te gaan. Zelfs toen ze met haar jongste zoon van 4 jaar op straat kwam te staan. “Ergens heb ik een hele goede band met mijn jongste zoon, maar ergens ook weer niet.” Hij neemt het haar ook kwalijk dat ze jarenlang drie banen had en vaak ‘s nachts en in het weekend moest werken. “Het heeft hem al heel jong, heel zelfstandig moeten maken.”
Geen keuze
Door de hoge schulden voelde Jacqueline zich genoodzaakt om zoveel te werken. “Hoe ga je een kind uitleggen wat schulden zijn? Ja, mama moet mensen betalen.” Het is ook moeilijk om haar situatie aan volwassenen uit te leggen. “Op het moment dat je er wel over praat, geloven mensen je situatie niet.”
De toeslagenaffaire heeft heel veel kapot gemaakt in het leven van Jacqueline. Wat het voor haar betekende en hoe ze haar recht probeert te halen, zie je in de video.