Selma (22) raakte depressief na de scheiding van haar ouders: “Ik voelde me verloren, alsof ik niet meer wist wie ik was’’
- Artikel
- 22 nov 2024
- 4 minuten leestijd
Selma El Halawany verloor haar gevoel van thuis toen haar ouders uit elkaar gingen, wat leidde tot een zware depressie, identiteitscrisis en een laag zelfbeeld. Via social media deelt ze nu haar reis van onzekerheid naar zelfacceptatie, met als missie anderen te laten zien dat het oké is om niet perfect te zijn.
Selma groeit op in een klein boerendorpje, als dochter van een Nederlandse moeder en een Egyptische vader. In haar jeugd wordt ze gezien als de ‘buitenlander’ en voelt ze zich vaak niet helemaal geaccepteerd door haar omgeving. Ze is de enige moslim op haar school, waardoor ze er voor haar gevoel nooit echt bij hoort. Het verschil tussen thuis en school is groot, en de enige plek waar ze zich op dat moment helemaal thuis voelt is samen met haar gezin. Maar als haar ouders uit elkaar gaan en Selma hierdoor haar ‘thuis’ verliest, valt ze in een zwart gat.
Scheiding ouders
In 2021, midden in de coronatijd, gaan Selma’s ouders uit elkaar. De impact daarvan is groot. De scheiding leidt bij Selma tot een depressie, identiteitscrisis en een sterk verstoord zelfbeeld. Het was een verwarrende periode, herinnert Selma zich: “Ik voelde me verloren, alsof ik niet meer wist wie ik was. Het was alsof alles om me heen veranderde, en ik wist niet waar ik heen moest.”
De periode na de scheiding valt zwaar. Doordat Selma bij haar moeder gaat wonen mag ze ineens veel meer. Haar moeder vindt dat ze zelf mag ondervinden wat ze wel of niet wil doen. Selma begint te experimenteren met kleding en gedrag, zoals het dragen van naveltruitjes en uitgaan, in de hoop dat ze zich beter gaat voelen door dingen te doen die ze voorheen niet mocht. Maar al snel ontdekt ze dat dit haar juist verder van zichzelf af brengt. “Ik dacht dat ik alles moest proberen, maar ik voelde me juist verder verwijderd van wie ik werkelijk was”, vertelt ze. Het voelt als een identiteitscrisis.
Zelfbeeld
Een half jaar na de scheiding van haar ouders heeft Selma weinig les waardoor ze veel thuis zit en haar situatie uitzichtloos voelt. Ze worstelt op dat moment nog steeds met een depressie, blijft bijna de hele dag binnen en raakt steeds meer afgesloten van de buitenwereld. Het enige uitstapje is boodschappen doen met haar moeder, wat al een enorme moeite is, en zelfs uit bed komen voelt als een prestatie. Op social media zag Selma het zogenaamd perfecte leven van anderen, vooral op platforms als Instagram en TikTok. “Iedereen leek gelukkig en mooi. Ik dacht: waarom ben ik niet zo? Waarom ben ik niet goed genoeg?” Dit verslechtert haar zelfbeeld. Ze dacht serieus na over cosmetische ingrepen, zoals een neuscorrectie of een facelift. "Ik wilde alles aan mezelf veranderen. Maar ik besefte toen dat ik mezelf zo niet zou helpen."
Van zelfkritiek naar positief rolmodel
Gelukkig vond Selma uiteindelijk hulp bij een psycholoog. Door aan de slag te gaan met haar mindset, begon ze langzaam te accepteren wie ze werkelijk was. Het proces was lang en moeilijk, maar Selma begon voorzichtig weer in zichzelf te geloven. Selma besloot haar leven in eigen handen te nemen en haar ervaring om te zetten in iets positiefs. Ze begon weer actief te worden op social media, maar met een nieuwe missie: anderen helpen om zich beter te voelen over zichzelf. “Ik wil niet dat mensen zich slechter voelen door naar mijn video’s te kijken. Ik wil dat ze zien dat ik ook onzeker ben, dat ik ook acne heb, dat ik moslim ben en nooit ergens bij hoorde, maar dat het uiteindelijk toch goed is gekomen”, zegt ze vastberaden.
Terugblik
“Je kunt niet altijd controle hebben over de situatie, maar je hebt wel controle over hoe je ergens op reageert. Het heeft me geleerd om sterker te worden en vertrouwen te hebben in mijn eigen reacties.” Dat is de les die Selma uit deze ervaring heeft gehaald.
Ze heeft nu een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil voor anderen het bewijs zijn dat je niet perfect hoeft te zijn om gelukkig te zijn. Het is oké om onzeker te zijn, en het is belangrijk om van jezelf te houden, ongeacht je flaws.” Voor wie zich in een soortgelijke situatie bevindt, heeft Selma dit advies: “Geef jezelf de tijd om te helen. Het is oké om niet alles meteen te weten of te kunnen. Je hoeft niet perfect te zijn, je moet gewoon proberen jezelf te zijn.”